Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης εκπροσώπησε τη χώρα μας στην διεθνή συνάντηση «ο Πολιτισμός ως μέσο διαλόγου μεταξύ των λαών», με την συμμετοχή 83 χωρών, η οποία οργανώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση στους χώρους της διεθνούς έκθεσης του Μιλάνου Expo 2015.

«Η πολιτιστική κληρονομιά», τόνισε ο κ. Ξυδάκης, «ήταν πάντα βασικής σημασίας για την ταυτότητα της χώρας μου. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο για κάθε μελλοντική προσπάθεια οικοδόμησης ειρηνικής συνύπαρξης με συγκεκριμένους στόχους». Ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομίας που έλαβε χώρα – μεταξύ άλλων στη Συρία, την Λιβύη, την Υεμένη, το Μάλι, αλλά και στο παράνομο εμπόριο έργων τέχνης, χαρακτηρίζοντάς το «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών τόνισε ότι υπάρχουν μέσα, όπως το ψήφισμα της ΟΥΝΕΣΚΟ του Απριλίου 2015, αλλά στάθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με τον ΟΗΕ, την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Icom (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) «ώστε να μπορέσει να ενισχυθεί η πρόληψη και να περιορισθούν οι καταστροφές σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της προώθησης συνεργασιών για τον περιορισμό των ζημιών σε βάρος ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, ζήτησε να ληφθούν υπόψη τα ευάλωτα σημεία κάθε χώρου και μνημείου, αλλά και περαιτέρω έρευνα για να εκπονηθούν κατευθυντήριες γραμμές με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, θεωρώντας σημαντική και τη βοήθεια νέων τεχνολογιών χαμηλού κόστους.

«Η Ευρώπη δεν είναι μόνον η κοιτίδα του πολιτισμού, πρέπει να εκπροσωπήσει και έναν λαό, μέσα στους άλλους πολιτισμούς και στους άλλους λαούς. Και με τον στόχο αυτό πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε τα μέσα και τη βούληση να προστατέψουμε και να υπερασπισθούμε τη διεθνή πολιτιστική κληρονομιά, υπέρ των μελλοντικών γενεών, με σεβασμό στην ιστορία και στις αξίες μας» υπογράμμισε ο κ. Ξυδάκης.

Στα πλαίσια της συμμετοχής του στην διεθνή αυτή συνάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε και το ελληνικό περίπτερο της Expo 2015 του Μιλάνου, η οποία είναι αφιερωμένη στη διατροφή. Τη διεθνή αυτή έκθεση έχουν επισκεφθεί, μέσα σε τρεις μήνες, πάνω από δέκα εκατομμύρια ιταλοί και ξένοι πολίτες.