Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη (επιμ.), Το Αρχαιολογικό Έργο στην Άνω Μακεδονία, Αιανή – Χαϊδελβέργη, ΑΕΑΜ 2, 2011, Έκδοση Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής αρ. 20, Αιανή Κοζάνης 2013, 359 σελ. ISBN: 978-618-81407-0-7

Με κύριο σκοπό τη δημοσιοποίηση της ετήσιας ή διετούς ανασκαφικής έρευνας και την ενημέρωση για τον πλούτο των ευρημάτων που έρχονται στο φως εγκαινιάστηκε το 2010 Επιστημονική Συνάντηση με θέμα και τίτλο «Το Αρχαιολογικό Έργο στην Άνω Μακεδονία κατά το 2009».

Το 2011 η προβλεπόμενη Συνάντηση για τα ανασκαφικά αποτελέσματα του 2010 στάθηκε αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Ωστόσο, ονομάστηκε ΑΕΑΜ 2, 2011 το Συμπόσιο που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στη Χαϊδελβέργη από κοινού με το εκεί Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας και σε συνεργασία με τον Σύλλογο για τη Μελέτη και Διάδοση της Ελληνικής Ιστορίας, που εδρεύει στο Weilheim της Βαυαρίας.

Δεδομένου ότι οι ανακοινώσεις δεν αφορούσαν αποκλειστικά σε ανασκαφικά αποτελέσματα του 2010, ζητήθηκε από τους ομιλητές να προσεγγίσουν σφαιρικά έναν ανασκαμμένο χώρο ή να παρουσιάσουν, κατά το δυνατό, πρωτότυπη έρευνα. Οι γλώσσες του Συμποσίου ήταν η αγγλική και η γερμανική ενώ στην έκδοση προστέθηκε και η ελληνική.

Η έκδοση τίθεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Λ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.

Ο τόμος περιλαμβάνει τις εξής ανακοινώσεις:

– Νίκος Ευστρατίου, Paolo Biagi, «Ορεινή Αρχαιολογία στην Ελλάδα. Η περίπτωση της Παλαιολιθικής Πίνδου στην περιοχή των Γρεβενών».

– Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου, Χαρίκλεια Λόκανα, «Δύο θέσεις της Αρχαιότερης και Μέσης Νεολιθικής στην Ποντοκώμη και στη Μαυροπηγή Εορδαίας».

– Χριστίνα Ζιώτα, Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, Ευανθία Μαγγουρέτσιου, «Η πρόσφατη προϊστορική έρευνα στην περιοχή της Κίτρινης Λίμνης του Νομού Κοζάνης».

– Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, «Αιανή, Βασιλική Νεκρόπολη: Η έρευνα σε «μυκηναϊκές», αρχαϊκές, κλασικές, ελληνιστικές ταφές».

– Sabine Pabst, «Τοπική ενδυμασία και οπλισμός στα ευρήματα της Ύστερης Εποχής Χαλκού της Δυτικής Μακεδονίας. Έρευνες για τις εξωτερικές σχέσεις».

– Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, Δήμητρα Θεοδώρου, «Από την έρευνα στο Φράγμα Ιλαρίωνα (Αλιάκμων): Η ανασκαφή στον Μέγα Αη-Γιώργη και Άγιο Κωνσταντίνο Δήμητρας Γρεβενών».

– Κώστας Μοσχάκης, «Φιλώτας Φλώρινας: Σύνολο αγγείων τοπικού εργαστηρίου».
Eva Winter, «Πόλη και τείχος. Η εισαγωγή και διάδοση των οχυρώσεων στην πολεοδομία της Μακεδονίας».

– Ηλίας Σβέρκος, «Η ιστορική έρευνα στην Άνω Μακεδονία υπό το φως των νέων επιγραφικών ευρημάτων».

– Μαρίνα Λυκιαρδοπούλου-Πέτρου, «Το πρόγραμμα συντήρησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής».

– Reinhard Stupperich, «Ο Αλέξανδρος και ο Απελλής».