Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Θεσσαλονίκη
Αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης.
- +
Ακούστε
από Archaeology Newsroom

Προτεραιότητα η διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου

Σύσκεψη των αρμόδιων φορέων

Σε θερμό κλίμα συναντίληψης συζητήθηκε το θέμα της διάσωσης της ανευρεθείσας Μέσης Οδού (Decumanus Maximus) και της κάθετης (Cardo) των Ρωμαϊκών και Βυζαντινών χρόνων στη διάρκεια σύσκεψης για τα αρχαιολογικά ευρήματα στον υπό κατασκευή σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015, στο Υπουργείο Πολιτισμού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αν. Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, ο αν. Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και η αν. Γεν. Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου: «Όλοι συγκλίνουν προς τη διατήρηση και ανάδειξη του μοναδικού αυτού μνημείου της κοσμικής βυζαντινής ζωής με τρόπο ώστε να απεμπλέκεται και να επισπεύδεται η κατασκευή του μετρό και ταυτόχρονα να αποδίδεται στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη πόλη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, μια αρχαιολογική πλάζα μοναδικής αξίας, που θα μεταμορφώσει το ιστορικό κέντρο προσδίδοντας χαρακτήρα και προσφέροντας πολλαπλά συμβολικά και αναπτυξιακά οφέλη».

Ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ότι το συμπέρασμα της σύσκεψης «δικαιώνει απόλυτα τον Δήμο Θεσσαλονίκης» και τόνισε ότι «η τόσο σημαντική αυτή σύσκεψη ανοίγει πλέον τον δρόμο, ώστε η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί και να καταξιωθεί και στο σήμερα ως η μητρόπολη που είχε υπάρξει κατά τους βυζαντινούς χρόνους, αφού στα δεκαπέντε μνημεία της UNESCO έρχονται πλέον να προστεθούν οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου, οι οποίες θα αναδειχθούν και θα αποδοθούν στην πόλη μέσω μιας υπόγειας διάβασης πεζών. Παράλληλα, με τη δημιουργία μιας ενιαίας μνημειακής πλατείας στο σταυροδρόμι των οδών Εγνατία-Βενιζέλου, θα αναδειχθούν και τα οθωμανικά μνημεία Μπεζεστένι και Αλκαζάρ, καθώς και η βυζαντινή Παναγία Χαλκέων. Έτσι, η βυζαντινή Μέση Οδός Decumanus Maximus και το Cardo θα συνδεθούν με την Ρωμαϊκή Αγορά, αναδεικνύοντας την αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια της πόλης μας».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δήμος Θεσσαλονίκης.