Αρχαίο ειδώλιο Μεσομινωικής περιόδου, που απεικονίζει έναν Κούρο, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, καθόσον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τον καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του, είχαν στην κατοχή τους και διέθεταν προς πώληση τρία άτομα στον νομό Λασιθίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Συνολικά συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, με την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων για την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στη Νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς και ύστερα από συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, προέκυψε ότι δύο 35χρονοι και ένας 41χρονος είχαν στην κατοχή τους αρχαίο ειδώλιο, το οποίο διέθεταν προς πώληση».

Το απόγευμα της Πέμπτης 28 Μαΐου 2015, το απόγευμα, οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε ο 35χρονος να οδηγεί αυτοκίνητο και σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε βρέθηκε και κατασχέθηκε χάλκινο ειδώλιο, ύψους 30 εκ. Κατά τον ίδιο χρόνο ακινητοποιήθηκαν και οι τρεις ακόμη συλληφθέντες, οι οποίοι επέβαιναν σε άλλα δύο αυτοκίνητα. Από τη διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι οι συλληφθέντες κατείχαν παράνομα το εν λόγω ειδώλιο, το οποίο νωρίτερα δύο από αυτούς το είχαν επιδείξει σε άγνωστα άτομα με σκοπό την πώληση του.

Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση αρμόδιου αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, πρόκειται για χάλκινο ειδώλιο, Μεσομινωικής περιόδου (16ος-15ος αι. π.Χ.), ύψους 30 εκ., που απεικονίζει έναν Κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος. Φέρει μακριά κόμη, επιχρυσωμένο περίζωμα και σώζει φύλλα χρυσού στις γάμπες και το αριστερό γόνατο. Στη βάση του φέρει έμβολο που παραπέμπει στο ότι πιθανότατα ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας. Κρίνεται δε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, καθόσον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Το ειδώλιο θα αποδοθεί στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.