Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς –σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, τον Δήμο Καστοριάς και τον Δήμο Άργους Ορεστικού– συμμετέχει στις 5 και 6 Ιουνίου 2015 στην επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με σκοπό την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου.

Αρχαιολογικό οδοιπορικό

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Ιουνίου και το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 (ώρες 9.30 – 12.30) θα πραγματοποιηθεί βιωματική εκπαιδευτική δράση με θέμα «Περπατώ…, περπατώ… κι αναζητώ…: τη Ρωμαϊκή Βουλή των Ορεστών (Παραβέλα), τη Βυζαντινή Διοκλητιανούπολη των Τειχών και το Μουσείο των αρχαιολογικών μαρτυριών (Άργος Ορεστικό)».

Πρόκειται για ένα μικρό οδοιπορικό 2 χλμ. και τριών στάσεων για το περιβάλλον και την αρχαιολογία στην Κοιλάδα του Αλιάκμονα, από τη Ρωμαϊκή Παραβέλα (εκκίνηση στις 9.30) στη Βυζαντινή Διοκλητιανούπολη και το Αρχαιολογικό Μουσείο των Ορεστών  (Βενι­ζέ­λου 9, Άργος Ορεστικό). Η δράση απευθύνεται την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος), σε μαθητές Δ’, Ε’ και Στ’ Τάξης Δημοτι­κού, και το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 σε ενήλικες και παιδιά.

Για την Παρασκευή 5 Ιουνίου: συμμετοχή μέχρι 50 μαθητές κατόπιν συνεννόησης των σχολικών μονάδων –έως 3 Ιουνίου 2015– με τον Ν. Αλχασίδη, Υπεύθυνο Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς (τηλ. 24670 55270). Εξοπλισμός μαθητών ανάλογος με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, όπως καπέλο ή αδιάβροχο/ομπρέλα. Αναγκαία: αθλητικά υποδήματα, πόσιμο νερό και ξηρά τροφή.

Υπεύθυνη δράσης: Δρ Γεωργία Στρατούλη, αρχαιολόγος (τηλ.: 24670 44616).

Η Ρίζα του Ιεσσαί στην Παναγία Μαυριώτισσα

Για την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 (ώρες 8.30-12.30) έχει προγραμματιστεί επίσης βιωματική εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Παρατηρούμε, ερμηνεύουμε και ζωγραφίζουμε τη σύνθεση της Ρίζας του Ιεσσαί στο καθολικό της μονής Παναγίας Μαυριώτισσας στην Καστοριά».

Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Τάξης Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματική ξενάγηση με επίκεντρο την εικονο­γραφική σύνθεση της Ρίζας του Ιεσσαί στο καθολικό της μονής της Παναγίας Μαυριώτισσας. Οι μικροί μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν και να συζητήσουν όλοι μαζί μπροστά από την παράσταση της Ρίζας του Ιεσσαί, να αναγνωρίσουν τις μορφές και τα σύμβολα, να εξοικειωθούν με συγκεκριμένους όρους και να συμμετέχουν σε μία εικαστική δραστηριότητα. Σκοπός είναι η γνωριμία με το σημαντικό αυτό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ  θα δοθεί βαρύτητα  στην άμεση σύνδεση του με το φυσικό περιβάλλον.

Υπεύθυνη δράσης: Χαρά Σαρρηγιαννίδου, αρχαιολόγος (τηλ.: 24670 88200).