Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας συμμετέχει στον εορτασμό της πανελλήνιας εκστρατείας «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργανώνει η Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠΟΠΑΙΘ με δράσεις που απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα και στο ευρύ κοινό.

Στόχος των δράσεων είναι η προώθηση της αρχής της ισόρροπης ανάπτυξης περιβάλλοντος και πολιτισμού και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ενεργοποίηση όσο δυνατόν περισσότερων ομάδων πολιτών.

Ποδηλατική διαδρομή

Σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Θεσπρωτίας «Σπύρος Παπαγιάννης» και τον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 και ώρα 9:30, θα πραγματοποιηθεί ποδηλατική διαδρομή από την Ηγουμενίτσα έως τον αρχαιολογικό χώρο του Πύργου Ραγίου. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, θα υπάρξει μικρή στάση για ανάπαυλα στη λιμνοθάλασσα της Βατάτσας (Μακρυγιάλι), παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπιο και σχετική ενημέρωση από τους υπεύθυνους του Φορέα Διαχείρισης, ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Πύργου Ραγίου.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σημείο εκκίνησης: Αφετηρία Ποδηλατόδρομου Ηγουμενίτσας. Ώρα εκκίνησης: 9:30.

Στο θέατρο των αρχαίων Γιτάνων

Στις 4 και 5 Ιουνίου αντίστοιχα, στον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων θα υλοποιηθεί εκπαιδευτική περιήγηση για οργανωμένες σχολικές ομάδες Δ’-Στ’ Δημοτικού με τίτλο «Στο θέατρο των αρχαίων Γιτάνων». Στόχος της δράσης είναι αφενός η γνωριμία των μαθητών με το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων, το οποίο βρίσκεται εντός του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου, σε μία θέση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, και αφετέρου η ενημέρωσή τους για ζητήματα μέριμνας για την προστασία των αρχαίων μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομη περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον χώρο του θεάτρου.

Διάρκεια προγράμματος: 1.30 ώρα. Ώρες υλοποίησης: 9:30-11:00. Υπάρχει διαθέσιμο φυλλάδιο για τον εκπαιδευτικό και τον μαθητή, ενώ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παίζω με τα ζώα του Μουσείου

Παράλληλα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα συνεχιστεί η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παίζω με τα ζώα του Μουσείου», το οποίο σχεδιάστηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2015 και υλοποιείται καθημερινά από τις 18 Μαΐου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου και Α’ Τάξης Δημοτικού και περιλαμβάνει ευχάριστες εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε συνάφεια με αντιπροσωπευτικά εκθέματα της Μόνιμης Έκθεσης που απεικονίζουν ή αναπαριστούν διαφορετικά είδη του ζωϊκού βασιλείου.

Το πρόγραμμα επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε θέματα προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος και να αναδείξει την πολυεπίπεδη και διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τα ζώα.

Διάρκεια προγράμματος: 1.30 ώρα. Ώρες υλοποίησης: 9:00-13:00. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 26650 28539, 21417 (Θεοδώρα Λάζου, ιστορικός-αρχαιολόγος, Χριστίνα Γκάνια, αρχαιολόγος) ή τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected], [email protected]