«Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει» είναι η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά.

«Το Αθέατο Μουσείο αποκαλύπτει» είναι η νέα, ανοιχτή πρόσκληση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας που κρύβει το επιλεγμένο έκθεμα.

Μετά από το «δαχτυλίδι του Θησέα» και την «Αιγύπτια γάτα Μίου», το «Αθέατο Μουσείο» φιλοξενεί την «Άρτεμη από τη θάλασσα». Πρόκειται για χάλκινο αγαλμάτιο Άρτεμης του τέλους του 4ου αι. π.Χ., που ανασύρθηκε από το βυθό στα ανοιχτά της Μυκόνου τον Μάιο του 1959 και φυλάσσεται από τότε στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το συγκεκριμένο αγαλμάτιο θα ήταν μάλλον ανάθημα πιστού σε κάποιο ιερό της θεάς. Η προέλευσή του μαρτυρεί ότι ανήκε στο φορτίο ενός πλοίου που ίσως μετέφερε, μεταξύ άλλων, και έργα τέχνης.

Η χάλκινη θεά, η σεβαστή παρθένος, η κυρίαρχος των άγριων ζώων, προστάτης της άγριας φύσης, της γονιμότητας, των βρεφών, των κορών, του βίου των γυναικών –με τις χαρές και τους πόνους του–, αναδύθηκε τη Δευτέρα 18 Μαΐου στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ. 34) και θα παραμείνει εκεί ως τις 19 Ιουλίου 2015.

Στις 24 Μαΐου και τις 7 Ιουνίου (ημέρα Κυριακή) και στις 12 και 19 Ιουνίου (ημέρα Παρασκευή), ώρα 12.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου θα υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και θα συνομιλούν μαζί τους για τα θαυμάσια εκείνα ευρήματα, που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να αναδυθούν από την ασφαλή τους αφάνεια στο φως.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η  δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλ. επικοινωνίας: 213 214 4891.