Με την έκθεση φωτογραφίας των Στρατή Τσουλέλλη, Πάνου Χαραλαμπίδη και Θωμά Μαμάκου, μελών της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, με τίτλο «Ματιές στα Βυζαντινά της Λέσβου», εγκαινιάζεται ο νέος εκθεσιακός χώρος στο Κάτω Κάστρο της Μυτιλήνης. Πρόκειται για ένα από τα οθωμανικά σπίτια που ανακαινίστηκαν πρόσφατα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και στο σύνολο τους χρησιμοποιούνται ως εργαστήρια της Εφορείας ή ως χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Τρεις φίλοι φωτογράφοι αφιέρωσαν αφιλοκερδώς τον ελεύθερο χρόνο τους σε μια φωτογραφική περιπλάνηση στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Λέσβου. Μνημεία που καταγράφουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Μνημεία που έχουν το δικό τους μυστήριο και που τις περισσότερες φορές έχουν σχέση με τη λατρεία προς τον Θεό. Αισθητική, άλλοτε αυστηρή, λιτή και απέριττη και άλλοτε μεγαλειώδη και πάντα συναρπαστική. Όπως λένε οι φωτογράφοι «τις περισσότερες φορές η μια ιστορική περίοδος πατάει, συνεχίζει και συνθέτει πάνω στην προηγούμενη. Κάστρα, μοναστήρια, εκκλησίες, αγιογραφίες, τρούλοι, γεφύρια, τζαμιά, λουτρά οθωμανικά, έγιναν ο αγαπημένος χώρος επίσκεψης και αναζήτησης για δύο χρόνια περίπου. Το φως και η σκιά έγινε ο μόνιμος προβληματισμός».

Στην έκθεση αυτή που θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 17 Μαΐου στις 8 το βράδυ, παρουσιάζεται το αποτέλεσμα που προέκυψε έπειτα από αυστηρή επιλογή χιλιάδων λήψεων. Αναμφισβήτητα μια επίπονη και μακρά διαδικασία. Τα εγκαίνια θα πλαισιώσει μουσικά το συγκρότημα «Saphous Jazz Sextet».

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και τον Σύλλογο Φίλων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Λέσβου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας καθημερινά από τις 7 ως τις 9 το βράδυ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον νέο χώρο πολιτισμού που εγκαινιάζεται με τη λειτουργία της συγκεκριμένης έκθεσης φωτογραφίας, ο πρόεδρος της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, Στρατής Τσουλέλλης, σημείωσε πως σκοπός της Φωτογραφικής Εταιρείας είναι σιγά σιγά η περιοχή αυτή του κάτω κάστρου να μετατραπεί σε μια «γειτονιά πολιτισμού» με πολιτιστικά δρώμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.