Ξεκίνησαν, πριν από περίπου μία εβδομάδα, από την ομάδα της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, οι εργασίες συντήρησης και υποστύλωσης των αρχαιολογικών ευρημάτων στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης.

Από νωρίς το πρωί, τα μέλη της αρχαιολογικής ομάδας βρίσκονται μέσα στο μνημείο και εργάζονται πυρετωδώς –ακόμη και με απούσα την επικεφαλής Κατερίνα Περιστέρη, η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό– προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και επεμβάσεις για να διαφυλαχθεί ο θησαυρός της Αρχαίας Αμφίπολης, που κέντρισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Οι Σφίγγες του λόφου Καστά, που είδαν το «φως» ύστερα από 2.300 χρόνια, παραμένουν επιβλητικές, κρατώντας καλά κρυμμένο το «μυστικό» τους από τους ελάχιστους επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα.

Στην πλατεία του μικρού χωριού της Μεσολακιάς, οι μόνιμοι «θαμώνες» έχουν αναλάβει το ρόλο του ξεναγού, ενώ το μικρό καφενεδάκι έχει μετατραπεί σε… «αρχαία αγορά». Εδώ, οι λάτρεις των αρχαίων ευρημάτων μιλούν για την ιστορία του τόπου και πίνουν τον καφέ τους με τους κατοίκους του χωριού, που πάντα έχουν τις δικές τους ιστορίες να αφηγηθούν για τον λόφο Καστά.

«Ζει και βασιλεύει ο βασιλιάς Αλέξανδρος» είναι η πρώτη κουβέντα που θα πουν σε όλους τους επισκέπτες και μετά πιάνουν τον… μίτο της ιστορίας από τους παππούδες τον παππούδων τους… «Μόλις έπιανε η βροχή, βρίσκαμε νομίσματα στα χωράφια, δεν ξέραμε την αξία τους, αλλά παρά τη φτώχεια μας αισθανόμασταν πολύ πλούσιοι όλοι για την περιοχή και την ιστορία μας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Μεσολακιάς, Αθανάσιος Ζουρνατζής.

«Οι δημοσιογράφοι, τα τηλεοπτικά συνεργεία και τα βαν με τις απευθείας συνδέσεις έλαβαν τέλος, όχι όμως και το ενδιαφέρον του κόσμου» σημειώνει ο κ. Ζουρνατζής, επισημαίνοντας πως σχολεία από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται καθημερινά τον λόφο Καστά, για να δουν τα παιδιά, έστω και από μακριά, τον χώρο των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Ο λόφος του Καστά κλείνει στην «αγκαλιά» του τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις και οι επισκέπτες, παρότι δεν μπορούν να δουν από κοντά ούτε την είσοδο του μνημείου, δηλώνουν ιδιαίτερα συγκινημένοι που βρίσκονται στην περιοχή. Η φαντασία τους καλπάζει, ενώ οι φωτογραφίες των αρχαιολογικών ευρημάτων δημιουργούν εικόνες μέσα στο μυαλό τους.

«Ο χώρος πρέπει να γίνει γρήγορα επισκέψιμος, για να δουν όλοι το μεγαλείο της Αμφίπολης και τον αρχαίο πολιτισμό της περιοχής» τονίζει ο κ. Ζουρνατζής.

Αύξηση επισκεψιμότητας στο Μουσείο της Αμφίπολης

Την ίδια ώρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί κατά 100% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον υπεύθυνο εισιτηρίων του Μουσείου, Γιώργο Γκάλιο.

«Δεχόμαστε καθημερινά οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία και γυμνάσια, από όλη τη χώρα, ενώ αμείωτο είναι το ενδιαφέρον από οργανωμένα γκρουπ, από την Ελλάδα και το εξωτερικό» εξηγεί, σημειώνοντας ότι οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Αμφίπολης.

«Με 24 άτομα προσωπικό, είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να ξεναγήσουμε τον κόσμο, αλλά και να φυλάξουμε όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής» σημειώνει ο κ. Γκάλιος.

Πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης για ανάδειξη της περιοχής

Από την πλευρά της, η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της περιοχής σε όλη την Ευρώπη, ενώ ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος, ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην απόφαση της απαλλοτρίωσης των κτημάτων που βρίσκονται περιμετρικά του λόφου Καστά.

«Για να προστατέψουμε τον μοναδικό αυτόν περίβολο του ταφικού μνημείου πρέπει άμεσα να προβούμε στην απαλλοτρίωση των κτημάτων που βρίσκονται περιμετρικά των αρχαιολογικών ευρημάτων και να μην βασιζόμαστε μόνο στην καλή θέληση και τη διάθεση που έχουν οι άνθρωποι να μας παραχωρούν τα χωράφια τους προκειμένου εμείς να κάνουμε τα απαραίτητα έργα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μελίτος.

«Τα μηχανήματα και τα υλικά που θα χρειαστούν είναι στο σημείο, αλλά για να δουλέψουμε πρέπει να γίνει ένα εργοτάξιο που θα στηθεί πάνω σε έκταση της αρχαιολογικής υπηρεσίας και όχι ιδιωτών» συμπληρώνει.