Η επέκταση της Αθήνας προς όλες τις κατευθύνσεις κατά τον 19ο αιώνα και ο οικοδομικός οργασμός που την συνόδευσε οδήγησαν σε εκτεταμένη λατόμηση των βραχωδών υψωμάτων γύρω από την πόλη.

Το εύρος της καταστροφής, όπως αποκαλύπτεται μέσα από το «Ημερολόγιον Υπηρεσίας» του Παναγιώτη Ευστρατιάδη, Γενικού Εφόρου Αρχαιοτήτων μεταξύ των ετών 1864 έως 1884, αλλά και μέσα από το Ιστορικό Αρχείο της Διεύθυνσης Εθνικών Αρχείων Μνημείων, θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν η Αννίτα Θεοχαράκη, η Λήδα Κωστάκη και η Βάντα Παπαευθυμίου σε διάλεξή τους που θα δοθεί στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Όπως αναφέρουν οι ομιλήτριες: «Στα αρχεία αυτά φυλάσσονται πολλές πληροφορίες για τη λειτουργία των λατομείων, αλλά και για τους ίδιους τους λατόμους, τα ονόματά τους και τη δράση τους. Εκτός από τις αρχειακές πηγές, η έκταση των λατομείων κατά τον 19ο αιώνα ερευνάται και μέσα από τεκμήρια που περιέχονται στους παλιούς χάρτες των Αθηνών, και ειδικά στους χάρτες των Curtius και Kaupert».

Η διάλεξη, με τίτλο «Εξόρυξη λίθων στην ανοικοδομούμενη Αθήνα του 19ου αιώνα», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, και ώρα 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).