Ηχητική-απτική ξενάγηση για επισκέπτες τυφλούς ή με περιορισμένη όραση και τους συνοδούς τους παρέχει πλέον το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών του.

Η δράση, με τίτλο «Αγγίξτε και γνωρίστε το Βυζάντιο», περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή, στις έξι από τις έντεκα αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, και ψηλάφηση δεκαπέντε επιλεγμένων εκθεμάτων, από μάρμαρο και πηλό.

Με την επιλεγμένη διαδρομή δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη όχι μόνο να αγγίξει αυθεντικά έργα του βυζαντινού πολιτισμού, αλλά να γνωρίσει το Βυζάντιο και να προσεγγίσει διαχρονικά θέματα όπως η θρησκευτική πίστη, η καθημερινή ζωή, τα ταφικά έθιμα αλλά και σημαντικές αλλαγές στη ζωή του μεσαιωνικού ανθρώπου.

Η απτική ξενάγηση υποστηρίζεται με φορητό σύστημα ηχητικής ξενάγησης (audio guide), σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά-αγγλικά-γερμανικά-ρωσικά) και έκδοση αντίστοιχου εντύπου για τον συνοδό.

Η διάρκεια της ελεύθερης επίσκεψης υπολογίζεται περίπου σε μια ώρα. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ), Παράρτημα Θεσσαλονίκης και την Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) και υποστηρίζεται σε μεγάλο μέρος της με χορηγίες (πληροφορίες στο www.mbp.gr).