Τον Μιλτιάδη Χατζόπουλο, τέως προεδρεύοντα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, εξέλεξε ως τακτικό μέλος της στον κλάδο της «Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας» στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, η ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Μιλτιάδης Χατζόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε στο Παρίσι, στη Σορβόννη, πρώτα οικονομικές επιστήμες στη Νομική Σχολή και κατόπιν αρχαία ελληνική, λατινική και γαλλική φιλολογία, αρχαία ιστορία και αρχαία ελληνική κοινωνική ανθρωπολογία, καθώς και μυκηναϊκή φιλολογία στην École Pratique des Hautes Études. Διδάκτωρ έγινε το 1988 στο Παρίσι. Το 1992 έλαβε τον ακόμη ανώτερο τίτλο του Directeur des recherches qualifié.

O κ. Χατζόπουλος διορίστηκε ως ερευνητής το 1979 στο Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος υπό τη διεύθυνση του αειμνήστου Μιχάλη Σακελλαρίου. Το 1992 με την αποχώρηση του Σακελλαρίου ανέλαβε τη διεύθυνση του Κέντρου την οποία άσκησε μέχρι τη δική του αποχώρηση το 2010. Παράλληλα από το 2006 έως το 2009 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και κατά τα έτη 2009-2010 αντιπρόεδρος προεδρεύων του Ιδρύματος.

Έχει διδάξει σε ξένα και ελληνικά πανεπιστήμια, έχει μετάσχει με ανακοινώσεις σε μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων, έχει οργανώσει ο ίδιος στην Ελλάδα διεθνή συνέδρια, έχει διευθύνει διδακτορικές διατριβές Ελλήνων και ξένων, είναι μέλος ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών και είναι ξένος εταίρος του Institut de France (Académie des Inscriptions et Belles Lettres).

Έχει ερευνήσει και έχει γράψει κυρίως για θέματα τριών τομέων της αρχαίας ελληνικής ιστορίας: α) Για την ελληνική αρχαϊκή βασιλεία στη Σπάρτη, στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και την Κυρήνη, β) για τον ελληνισμό της Σικελίας κατά τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας και γ) για τους αρχαίους Μακεδόνες και την αρχαία Μακεδονία. Με το θέμα της αρχαίας Μακεδονίας ασχολείται από το 1979 και τις έρευνές του έχει παρουσιάσει σε σειρά τόμων και σε πλήθος μελετών. Παράλληλα η ασχολία του με τη Μακεδονία τον έχει στρέψει και προς τη μελέτη των όμορων περιοχών, της Ηπείρου και της Θράκης.

Ο κ. Χατζόπουλος δημιούργησε έναν νέο κλάδο στην Ιστορία της Ελλάδος, τον κλάδο της Ιστορίας της Μακεδονίας.

Το έργο του κ. Χατζόπουλου και των συνεργατών του, βασισμένο στο όραμα και την καθοδήγηση του Μιχάλη Σακελλαρίου, αποκάλυψε επιστημονικώς και αδιασείστως την αληθινή Μακεδονία και Θράκη, τις οποίες γνωρίζουμε σήμερα όπως άλλοτε την Αττική και τη Βοιωτία.

Έχει δημοσιεύσει έως τώρα 8 τόμους αυτοτελών επιστημονικών έργων και 9 τόμους σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες υψηλού κύρους. Ακόμη έχει στο ενεργητικό του μέχρι στιγμής 141 αυτοτελείς μελέτες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ετήσιες συμβολές του στο μακεδονικό τμήμα του Bulletin Épigraphique του διεθνούς φιλολογικού και ιστορικού περιοδικού Revue des Études Grecques.