Έκθεση φωτογραφίας για το Άγιον Όρος, με έργα του Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου, παρουσιάζεται από τις 31 Ιανουαρίου στον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βελιγραδίου.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Αγιορειτική Εστία, η οποία συμμετέχει στις δράσεις που οργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στη σερβική πρωτεύουσα, και το Ίδρυμα Φίλων του Αγίου Όρους Βελιγραδίου, με τη συμμετοχή της Σερβικής Ακαδημίας, του Δήμου Βελιγραδίου και του Ιδρύματος Φίλων της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 50 φωτογραφίες, της περιόδου 1956-2001, που συνδυάζουν εξαιρετική αισθητική, αλλά και ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθώς αναδεικνύουν ένα Άγιον Όρος που δεν υπάρχει πλέον.

Η συνεργασία της Αγιορειτικής Εστίας, με το Ίδρυμα Φίλων του Αγίου Όρους, την Ακαδημία και το Δήμο Βελιγραδίου θα συνεχιστεί και στο μέλλον με ανταλλαγές καλλιτεχνικές και επιστημονικές, με νέα συμμετοχή αυτή στις εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη 2015», τον προσεχή Μάιο.

Ήδη, επιστήμονες με μεγάλο προσωπικό-ερευνητικό έργο γύρω από το Άγιον Όρος, όπως η ακαδημαϊκός Μίριανα Ζιβοΐνοβιτς και ο καθηγητής Σρτζαν Πιριβάτριτς, μετέχουν στα διεθνή συνέδρια της Αγιορειτικής Εστίας, εισφέροντας πολύτιμες μαρτυρίες για πτυχές της ιστορίας της Μοναστικής Πολιτείας και θα συνεχίσουν να έχουν ουσιαστικές συμμετοχές και στο μέλλον.

Ο Παναγιώτης Βοκοτόπουλος είναι καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στο Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης και από το 2006 είναι αντεπιστέλλον μέλος του Τμήματος Ιστορικών Επιστημών της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.