Η επιβλητική ταφική μάσκα του φαραώ Τουταγχαμών, ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς του Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο, υπέστη ζημιά η οποία αποκαταστάθηκε πρόχειρα με κόλλα, όπως παραδέχτηκε το Μουσείο το περασμένο Σάββατο. Το Αιγυπτιακό Μουσείο πάντως σημείωσε ότι το κατεστραμμένο σημείο, δηλαδή το υπογένειο της μάσκας, θα μπορούσε να επανέλθει στην παλιά του αίγλη.

Η «γενειάδα» της χρυσής μάσκας αποκολλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, αλλά το Αιγυπτιακό Μουσείο δεν δημοσιοποίησε τη ζημιά έως ότου εμφανίστηκαν σχετικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Στις φωτογραφίες διακρίνεται μία γραμμή κόλλας γύρω από το υπογένειο της μάσκας του φαραώ Τουταγχαμών, προκαλώντας εικασίες σχετικά με το μέγεθος της ζημιάς, καθώς επίσης πολλά και αναπάντητα ερωτήματα για το αν η Αίγυπτος είναι σε θέση να φροντίσει τα πολύτιμα ιστορικά και αρχαιολογικά αντικείμενα που κατέχει.

Η «γενειάδα» αποκολλήθηκε ενώ οι εργαζόμενοι στο Μουσείο άλλαζαν τα φώτα στην προθήκη και προφανώς άγγιξαν κατά λάθος τη μάσκα, ανέφερε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Ένας Γερμανός συντηρητής ο Κρίστιαν Έκμαν, που κλήθηκε να αξιολογήσει τη ζημιά, δήλωσε σε δημοσιογράφους το Σάββατο ότι η φημολογία για σοβαρότητα της ζημιάς είναι υπερβολική.«Η χρήση των εποξειδικών κολλών δεν είναι η καλύτερη, αλλά είναι μια λύση», είπε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Η ταφική μάσκα του Τουταγχαμών, ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα όλων των εποχών, αποκαλύφθηκε από τους Βρετανούς αρχαιολόγους Χάουαρντ Κάρτερ και Τζορτζ Χέρμπερτ το 1922.