«Η συνέχεια ή ασυνέχεια της ελληνικής θρησκείας και λατρείας είναι σήμερα ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Ενώ ο σπουδαίος Σουηδός ερευνητής Martin P. Nilsson ήταν πεπεισμένος πως η ελληνική θρησκεία της 1ης π.Χ. χιλιετίας είχε τις ρίζες της στη μυκηναϊκή-μινωική θρησκεία της 2ης π.Χ. χιλιετίας και πως η ιστορία αρκετών ελληνικών ιερών ανάγεται στην 2η π.Χ. χιλιετία, ορισμένοι σύγχρονοι σημαίνοντες ερευνητές (F. de Polignac, J. Whitley, I. Morris) το αρνούνται και θεωρούν ότι υπάρχει πλήρης διακοπή μεταξύ της 2ης και 1ης χιλιετίας π.Χ. Νέα σημαντικά στοιχεία σχετικά με αυτό το ζήτημα έχουν αποκαλυφθεί πρόσφατα στο μαντείο του Αβαίου Απόλλωνα στην αρχαία ανατολική Φωκίδα, κοντά στο χωριό Καλαπόδι».

Για «το μυκηναϊκό ιερό στις Άβες/Καλαπόδι και το ζήτημα της συνέχειας της λατρείας από την Εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου» θα μιλήσει ο καθηγητής Wolf Dietrich Niemeier (Επίτιμος ∆ιευθυντής Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών) στην 4η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου.

Όπως αναφέρει ο ομιλητής, στην περιοχή: «Ανασκάφηκαν δέκα διαδοχικοί ναοί, γεγονός που καταδεικνύει συνέχεια της λατρείας σε αυτό το χώρο, τουλάχιστον από το 1400 π.Χ. περίπου και μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ. Ο πρώτος ναός κτίστηκε στην ΥΕΙΙΙΑ1 περίοδο και καταστράφηκε στα τέλη της ΥΕΙΙΙΑ2 περιόδου. Στη συνέχεια πολλά αναθήματα, μεταξύ των οποίων 27 σφραγιδόλιθοι, αποτέθηκαν στα ερείπια ως προσφορά για τη θεμελίωση του δεύτερου ναού. Αυτός περιελάμβανε σημαντικές λατρευτικές κατασκευές: ένα πεταλόσχημο πήλινο βωμό και μία εξέδρα για θυσίες ζώων. Από αυτόν προέρχονται επίσης θραύσματα ενός πήλινου γυναικείου ειδωλίου. Ο δεύτερος ναός καταστράφηκε στα τέλη της ΥΕΙΙΙΒ περιόδου.

»Μετά την κατάρρευση του μυκηναϊκού ανακτορικού συστήματος, το ιερό της ΥΕΙΙΙΓ περιόδου με τον τρίτο ναό αποτέλεσε σημείο συνάντησης της νέας αναδυόμενης ελίτ, με σκοπό την τέλεση θυσιών και συμποσίων, όπως φανερώνουν πλούσια ευρήματα.

»Σε πρόσφατες συζητήσεις σχετικά με τη συνέχεια ή ασυνέχεια της θρησκείας και λατρείας από την Εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου, το ιερό στις Άβες/Καλαπόδι αναφέρεται ως το μοναδικό ελληνικό ιερό που δείχνει συνέχεια. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει, όπως δείχνουν άλλες, πρόσφατες ανασκαφές, στα ιερά της Αθηνάς στην Μίλητο και της Ήρας στη Σάμο [και τα δύο ανασκαμμένα από τον ομιλητή] και στο όρος Λύκαιον. Κατόπιν αυτών των νέων δεδομένων, θα ήταν σκόπιμο να επανεξεταστούν και ιερά που ανασκάφηκαν παλαιότερα, όπως θα δειχθεί με το παράδειγμα των ∆ελφών».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο Α. Αργυριάδη (Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30).

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο διοργανώνουν οι: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου και Αιμιλία Μπάνου.