Τμήματα από τέσσερις τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, εκ των οποίων δύο είχαν κλαπεί από το Μοναστήρι της Αψινθιώτισσας (Κερύνεια) που βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, και τα οποία επαναπάτρισε εκ μέρους του Walk of Truth (WoT), παρουσίασε στο Λονδίνο η ιδρύτρια του WoT Τασούλα Χατζητοφή.

Η παρουσίαση έγινε στη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Blood, Treasure and Islamic State: War, Extremism and the Looting of Culture» («Αίμα, θησαυροί και το Ισλαμικό Κράτος: Πόλεμος, Εξτρεμισμός και η λεηλασία του πολιτισμού»), την οποία διοργάνωσε η Βαρώνη Berridge του Vale of Catmose σε συνεργασία με την Τασούλα Χατζητοφή και η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Λόρδων, στις 16 Δεκεμβρίου 2014.

Στην ομιλία της η κα Χατζητοφή αναφέρθηκε στην αλλοίωση της ταυτότητας αλλά και τη χαμένη αξιοπρέπεια που προκύπτει από την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός λαού. Τόνισε επίσης τη σημασία στήριξης τέτοιων πρωτοβουλιών από ιδιωτικούς οργανισμούς ώστε να υπάρξει μια διεθνής δράση. Πρόσφυγας η ίδια και τώρα προστάτιδα της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο του τόπου της αλλά και όλων των λαών, υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας για την καταπολέμηση της καταστροφής πολιτιστικών θησαυρών και κληρονομιάς στη Συρία, το Ιράκ, και την Κύπρο.

Ο καθηγητής δρ Willy Bruggeman, πρόεδρος του Βελγικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Αστυνομίας και πρώην Αναπληρωτής Διευθυντής της Europol, αναφέρθηκε στην ανάγκη να χαρακτηριστεί η καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Βαρώνος Serge Brammertz, εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, είπε: «Είναι επιτακτική ανάγκη τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια να συμπεριλαμβάνουν την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στις γενικότερες ερευνητικές τους στρατηγικές». Ο καθηγητής Norman Palmer αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας ισχυρής νομικής προσέγγισης η οποία να ακολουθηθεί από διπλωματικές και άλλες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συμβάλουν ουσιαστικά στον επαναπατρισμό λεηλατημένων πολιτιστικών θησαυρών.

Η Βαρώνη Berridge συνόψισε τα βασικά σημεία των εισηγήσεων μαζί με το μέλος του Κοινοβουλίου David Burrows, ο οποίος θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα στο Κοινοβούλιο και τη Βουλή των Λόρδων.