«Στα μέσα Νοεμβρίου του 1908, το πλοίο “Ευαγγελίστρια” έφτασε από τον Πειραιά στο λιμάνι της Αμμοχώστου στην Κύπρο, μεταφέροντας σε τεμάχια ένα μαρμάρινο αντίγραφο του προπύλου από τον ναό της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε με τον κρατικό σιδηρόδρομο στη Λευκωσία. Εκεί συναρμολογήθηκε και τοποθετήθηκε στην όψη του πρώτου αρχαιολογικού μουσείου της Κύπρου, που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της αποικιακής διοίκησης και της τοπικής πολιτικής ελίτ, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου, και διαμορφώνοντας την εικόνα του δημόσιου κτιρίου στην πόλη».

Τις διαδικασίες που οδήγησαν στην εγκαθίδρυση του Κυπριακού Μουσείου, αναδεικνύοντας τους λόγους, τις αντιπαραθέσεις και τις πολιτικές επιδιώξεις των εμπλεκόμενων στην υλοποίηση του έργου, θα επιχειρήσει να φωτίσει ο αρχιτέκτονας Πέτρος Φωκαΐδης (Yποψήφιος διδάκτωρ ΕΜΠ) σε διάλεξή του με τίτλο «Χρήσεις και καταχρήσεις του παρελθόντος: Αρχιτεκτονική και πολιτική στην αποικιακή Κύπρο 1878-1940».

Ο κ. Φωκαΐδης, βασισμένος στη συστηματική μελέτη αρχειακού υλικού, θα αναλύσει «τους αρχαιολογικούς λόγους που προετοίμασαν το συμβολικό περιεχόμενο του έργου· τις προσπάθειες σύνδεσής του με τις πολιτικές της ταυτότητας και το όραμα της “ένωσης” της Κύπρου με την Ελλάδα που προωθούσε η Ελληνοκυπριακή κοινότητα, καθώς και τις αρχιτεκτονικές ερμηνείες του πολιτικού του νοήματος, που εξέφρασαν, εν τέλει, εναλλακτικές αντιλήψεις για τη διαχείριση του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος του τόπου».

Όπως αναφέρει ο ομιλητής, μέσα από αυτή την ιστορική διερεύνηση, στοχεύει να αναδείξει τις στενές διασυνδέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στην αρχιτεκτονική, την αρχαιολογία και τις πολιτικές για το παρελθόν στην πρώιμη αποικιακή περίοδο και τέλος να εξετάσει την εξέλιξή τους, σε μια κομβική στιγμή αμφισβήτησης της αποικιακής κυριαρχίας στη δεκαετία 1930-40.

Η διάλεξη, που εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014, στις 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).