Για πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη απεικονίσεων στα επιστύλια που βρέθηκαν στον χώρο όπου ήταν το ψηφιδωτό έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, όπου το περασμένο Σάββατο ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου για τα έως τώρα αποτελέσματα της αρχαιολογικής ανασκαφής στον Τύμβο Καστά. Όπως σημείωσε ο υπουργός «αυτές οι πρώτες ενδείξεις εμφανίζουν χρωματισμούς και αχνές απεικονίσεις προσώπων, οι οποίες με την πρόοδο της συντήρησης θα γίνουν πιο ευδιάκριτες». Σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτισμού, έχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός των επιστυλίων και θα ακολουθήσει και επεξεργασία τους με λέιζερ, καθώς και άλλες διαδικασίες.

Ο κ. Τασούλας τόνισε ότι «τώρα προέχει η γεωφυσική έρευνα και η συντήρηση των ευρημάτων».

«Έχουμε πολλά στάδια ακόμη να δούμε, τα οποία θα τα δούμε και θα τα θαυμάσουμε με τη βοήθεια των σπουδαίων Ελλήνων αρχαιολόγων και όλων των άλλων επιστημόνων» ανέφερε ο Υπουργός. «Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το ΑΠΘ, το οποίο ξεκίνησε προ ημερών την ηλεκτρική τομογραφία μιας περιοχής γύρω στα τρία στρέμματα πάνω από την ανασκαφή. Αυτή η τομογραφία της ανασκαφής θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε».

Όσον αφορά τον σκελετό, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ο υπουργός επισήμανε ότι θα διερευνηθεί και θα αξιολογηθεί από Έλληνες επιστήμονες.