Tο πολύπλευρο έργο που επιτελείται από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών εδώ και 100 χρόνια στο νησί της Θάσου θα προβάλλει περιοδική έκθεση με τίτλο «Τα εκατό χρόνια των ανασκαφών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στη Θάσο» που εγκαινιάζει το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014, και ώρα 19.30, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2015, περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας του νησιού. H Γαλλική Σχολή Αθηνών αποτελεί την αρχαιότερη ξένη αρχαιολογική σχολή στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1846 μέσα στο κλίμα του φιλελληνισμού που είχε δημιουργηθεί στη Γαλλία με τη γέννηση του νεοελληνικού κράτους. Από πολύ νωρίς έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες της Θάσου. Οι έρευνές της ξεκίνησαν το 1911, όταν ακόμη η Θάσος τελούσε υπό τουρκική κατοχή, και συνεχίστηκαν μετά την απελευθέρωση του νησιού αδιάλειπτα μέχρι τις μέρες μας.

Το φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που παρουσιάζουν συνοπτικά τη δραστηριότητα της Γαλλικής Σχολής, τους σημαντικούς ερευνητές που έδρασαν στο νησί, καθώς και το πλούσιο συγγραφικό έργο που αποτέλεσε καρπό των ερευνών μιας εκατονταετηρίδας. Αναλυτικότερα, παρουσιάζονται οι έρευνες σε σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικές θέσεις της Θάσου, όπως στα τείχη και την Ακρόπολη, την Αγορά και το μνημειακό κέντρο, τα ιερά (Αρτεμίσιο, Διονύσιο, Θεσμοφόριο, Ηράκλειο), τις συνοικίες της πόλης, τη νεκρόπολη, καθώς και τα εργαστήρια κεραμικής, τα λατομεία και τα ορυχεία που βρίσκονται στην ύπαιθρο χώρα.

Παρουσιάζονται επίσης αντίγραφα από πολύτιμα έγγραφα-τεκμήρια από το Ιστορικό Αρχείο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, που αποτυπώνουν τα πρώτα βήματα της αρχαιολογικής έρευνας στο νησί της Θάσου.

Η έκθεση φωτίζει την ιστορία του νησιού, αποδίδοντας παράλληλα φόρο τιμής σε όλους αυτούς που συμμετείχαν στο σημαντικό έργο της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θάσου. Μέλη της Σχολής, αρχαιολόγοι και ερευνητές άλλων ειδικοτήτων Έλληνες και ξένοι, ντόπιοι εργάτες και εργάτριες, φύλακες των χώρων, ζωντανεύουν μέσα από σπάνιες φωτογραφίες που καλύπτουν έναν αιώνα και συνδέονται με σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και έχει παρουσιαστεί ήδη με σημαντική επιτυχία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, στο Κονάκι του Μωχάμετ Άλι στην Καβάλα, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων.