Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διοργανώνει σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας εργαστήρι (workshop) με θέμα «O λίθος ως υλικό δόμησης στην αρχαιότητα», το οποίο περιλαμβάνει ένα κύκλο θεωρητικών εισηγήσεων και έναν κύκλο πρακτικών ασκήσεων.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν θεωρητικά τις βασικές αρχές λατόμησης στην αρχαιότητα, τα γεωλογικά χαρακτηριστικά των λίθων που χρησιμο­ποιούνται, τα κονιάματα, καθώς και τις ανάλογες μεθόδους έρευνας. Επιπλέον, θα αναλυθούν οι επιπτώσεις των σεισμών σε αρχαίες ανθρωπογενείς κατασκευές. Στο πλαίσιο του workshop θα πραγματοποιηθούν εργαστηριακές ασκήσεις, καθώς και ασκήσεις υπαίθρου σε περιοχές αρχαίας λατόμησης και σε χώρους όπου χρησιμοποιήθηκε ο λίθος ως δομικό υλικό.

Το workshop απευθύνεται σε αρχαιολόγους, γεωλόγους, συντηρητές αρχαιοτήτων, ιστορικούς, καθώς και σε όσους τρέφουν γενικά ενδιαφέρον για τα θέματα που πραγματεύεται. Διαρκεί τρεις μέρες, από την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 ως και την  Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014. Η παρακολούθηση του θεωρητικού κύκλου είναι δωρεάν. Το κόστος για τη συμμετοχή στις πρακτικές ασκήσεις ανέρχεται στα 60€, ενώ για φοιτητές το κόστος είναι 30€.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά στο 24210 36555 (10:00-14:00 καθημερινά εκτός Δευτέρας) ή στο mail του Μουσείου (volosmuseum@gmail.com) μέχρι την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων στον πρακτικό κύκλο είναι τα 30 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Στο τέλος του workshop θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες και των δύο κύκλων.

Τόπος διεξαγωγής είναι η αίθουσα εκδηλώσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας (Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, οδός Αθανασάκη 1, τηλ. 24210 76278 και 24210 25285).

Ο ΛΙΘΟΣ ΩΣ ΥΛΙΚΟ ΔΟΜΗΣΗΣ_ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ