Ένα ακόμα γλυπτό εξαιρετικής τέχνης, μια μαρμάρινη κεφαλή Σφίγγας, αποκαλύφθηκε χθες στη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών στον τέταρτο χώρο του μνημείου στον Τύμβο Καστά. Η κεφαλή εντοπίστηκε σε βάθος 0,15 μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου, είναι ακέραιη με ελάχιστη θραύση στη μύτη και έχει ύψος 0,60 μ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η κεφαλή ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετη. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο, ενώ στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.

Βρέθηκαν και τμήματα των θυρόφυλλων

Τις τελευταίες μέρες, η ανασκαφή που διεξάγει η ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προχώρησε σε όλη την επιφάνεια στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου (4,5×6 μ.) και σε βάθος μέχρι 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου.

Χτες πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τομή (2×2 μ.), στην είσοδο του τέταρτου χώρου και σε βάθος 0,45 μ. Μπροστά στην είσοδο, στον χώρο αυτό, αποκαλύφθηκαν δύο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν. Το πρώτο έχει διαστάσεις 0,89×1,49×0,15 μ. και το δεύτερο 0,89×1,30×0,15 μ.

Επίσης, αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15 μ., πλάτος 1,6 μ. και πάχος 0,25 μ. Φέρει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων. Όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη τομή, εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Εκατέρωθεν του κατωφλίου εντοπίστηκαν, κατά χώραν, οι πωρόλιθοι του δαπέδου. Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής.

Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί η αφαίρεση πεσμένων πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου χώρου καθώς και των τμημάτων της θύρας. Συγχρόνως, θα ενισχυθούν οι υποστυλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκταση του τρίτου χώρου.