Διάλεξη με θέμα «Διαχρονικό» θα δώσει την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, και ώρα 18:00, ο Νίκος Λυγερός, στρατηγικός σύμβουλος, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Σύμφωνα με τον Νίκο Λυγερό το διαχρονικό στοιχείο είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά της ανθρωπότητας κι αν κάποιος το αφαιρέσει τότε έχουμε εκφυλισμό της όλης δομής της κοινωνίας.

Στις 20:00 θα ακολουθήσουν οι διαλέξεις του Γιάννη Κίζη, καθηγητή αρχιτεκτονικής σύνθεσης στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο με θέμα «Διαδοχή» και της Βάνας Ξένου, καθηγήτριας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου με θέμα «Πέρασμα με το βλέμμα ψηλά».

Η διάλεξη του Γιάννη Κίζη αναφέρεται στην ανάπλαση της στοάς Σπυρομήλιου: Το 2000 η στοά εκσυγχρονίστηκε και δημιουργήθηκε ένα κρυστάλλινο στέγαστρο που «ξεπήδησε» με τη μορφή ελεύθερου προβόλου. Μια φωτεινή σχισμή στο δάπεδο την ανασηματοδότησε ως δημόσιο πέρασμα, που προσκαλούσε και προκαλούσε την εγκατάσταση ενός μόνιμου έργου στην καρδιά της Αθήνας.

Η Βάνα Ξένου θα μιλήσει για το έργο της «Πέρασμα με το βλέμμα ψηλά» που αναρτήθηκε  το 2012 στη στοά Σπυρομήλιου σε όλο το μήκος της γυάλινης οροφής της στοάς, προτείνοντας  μια μορφή συνύπαρξης των έργων τέχνης με τον δημόσιο χώρο, εισάγοντας ένα νέο χαρακτήρα στη θέαση του αστικού χώρου και δημιουργώντας ένα διαφορετικό ρυθμό στην πόλη.

Οι διαλέξεις εντάσσονται στον κύκλο ομιλιών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης «ΔΙΑ», που παρουσιάζεται στο Βυζαντινό Μουσείο και θα διαρκέσει έως τις 29 Οκτωβρίου 2014.