Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014 στις 19.30, ακριβώς 20 χρόνια και μία μέρα μετά το πρώτο άνοιγμα των πυλών του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εικοσαετίας του με την Ημερίδα που φιλοξενήθηκε στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης».

Στην Ημερίδα, την οποία χαιρέτησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Γεώργιος Ορφανός και η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κα Λίνα Μενδώνη και τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη κ. Β. Βάλτσεφ, η Αντιπεριφερειάρχης κα Παρασκευή Πατουλίδου, εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης και πλήθος κόσμου, μίλησαν παλαιότερα και εν ενεργεία στελέχη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, εκπρόσωποι του ICOM και του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου, που αναφέρθηκαν στην ιστορία του Μουσείου αλλά και στο μέλλον του.

Η πετυχημένη εικοσάχρονη πορεία του το έχει εδραιώσει στη συνείδηση του κόσμου ως έναν ζωντανό οργανισμό που συνεχώς εξελίσσεται και πρωτοπορεί, γεγονός που οδηγεί κάθε χρόνο στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητάς του.

Στο τέλος της εκδήλωσης, προβλήθηκε για πρώτη φορά η μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Η Επιστροφή» που παρήγαγε το Μουσείο για τον εορτασμό των 20 χρόνων του, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Για όσους έχασαν την προβολή ή θέλουν να ξαναδούν την ταινία, το Μουσείο θα οργανώσει παρουσίαση, όπου θα μιλήσουν όλοι οι συντελεστές.