Όψεις της καθημερινής δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των νέων στην αρχαιότητα, μέσα από μία προσέγγιση καθαρά ανθρωποκεντρική, σκιαγραφούνται στην περιοδική έκθεση με τίτλο «νέος και με υγείαν αρίστην… Όψεις της ζωής των νέων στην αρχαία Μακεδονία» που διοργανώνει η ΙΣΤ’  Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Στόχος της έκθεσης, που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης, είναι να προσφέρει στους επισκέπτες ερεθίσματα ώστε να ανιχνεύσουν βασικές πτυχές της φυσιογνωμίας της νεότητας ενός μακρινού παρελθόντος, τις επιλογές, τις προτιμήσεις, τις συνήθειες, τις αντιλήψεις, τις πεποιθήσεις, την αισθητική των νέων και κάθε στοιχείο της κοινωνικής τους ταυτότητας, και να τις αντιπαραβάλλουν με αντίστοιχα φυσιογνωμικά στοιχεία της σύγχρονης νεολαίας.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε οκτώ θεματικές ενότητες (πνευματικό και θρησκευτικό περιβάλλον της αρχαίας Μακεδονίας, η έννοια του αρχαίου κάλλους, εκπαίδευση και αθλητική αγωγή των νέων, μετάβασή τους στη ζωή των ενηλίκων κ.λπ.), που αναπτύσσονται μέσα από 140 επιλεγμένα εκθέματα ποικίλων κατηγοριών – πήλινα ειδώλια, μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία, μαρμάρινα αγάλματα, μεταλλικά αντικείμενα κ.ά.

Τα εκθέματα, πολλά από τα οποία πρόκειται να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά, προέρχονται από συλλογές της ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ και υποστηρίζονται από σχετικό εποπτικό υλικό και ενημερωτικά κείμενα.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα δράσεων του θεσμού «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας», φιλοδοξώντας να αναδείξει τόσο στο νεανικό όσο και στο ευρύτερο κοινό που ζει ή επισκέπτεται την πόλη ένα κομμάτι από τα πλούσια πολιτισμικά αποθέματα της περιοχής της Μακεδονίας από το μακρινό ιστορικό της παρελθόν.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014, στις 19.00.

Διάρκεια έκθεσης: 19 Σεπτεμβρίου-19 Δεκεμβρίου 2014. Ωράριο λειτουργίας Μουσείου Αρχαίας Αγοράς: Τρίτη-Κυριακή, 08:00-20:00.