Το ναυάγιο ενός πλοίου του 16ου αιώνα, που έχει εντοπιστεί από τη δεκαετία του 1980 δύο χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου, θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των ερευνών αρχαιολόγων του υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα ισπανικό πλοίο της εποχής του Φιλίππου Β’ το οποίο εντοπίστηκε από ντόπιους δύτες στη διάρκεια μιας επιχείρησης εξουδετέρωσης βομβών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πλοίο μετά τον εντοπισμό του είχε επικαλυφθεί με ένα ειδικό ύφασμα, το οποίο όπως διαπιστώθηκε βοήθησε να προστατευτεί ο ξύλινος σκελετός του από τη φθορά. Οι έρευνες ωστόσο διεκόπησαν πριν δύο χρόνια.

Στόχος είναι να αποκαλυφθεί και το υπόλοιπο τμήμα του πλοίου που βρίσκεται κάτω από μεγάλη ποσότητα λάσπης μέσα στο βυθό και παράλληλα, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, να αποτυπωθεί η τρισδιάστατη εικόνα του πλοίου.

Οι ερευνητές αναμένεται να μείνουν στη Ζάκυνθο για διάστημα περίπου ενός μήνα, ενώ στην επιστημονική ομάδα θα συμμετέχουν και δύτες που θα κάνουν καταδύσεις στην περιοχή του ναυαγίου.

Το ναυάγιο της Ζακύνθου ήταν το πρώτο όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά η μέθοδος προστασίας «κατά χώρα» με γεωύφασμα και πάνω σε αυτή τη μέθοδο στηρίχθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα που έγινε τότε.

Η ανασκαφή εντάσσεται στο πρόγραμμα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ.