Με ομόφωνη απόφασή του το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε το ποσό των 70.000 ευρώ για να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στο νεκροταφείο της αρχαίας Απολλωνίας, της πόλης που βρισκόταν στη θέση της σημερινής Αγίας Πελαγίας του Δήμου Μαλεβιζίου. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα στην εφημερίδα Νέα Κρήτη, που υπογράφει ο Σταύρος Μουντουφάρης.

Η αποκάλυψη του αρχαίου νεκροταφείου έγινε στη διάρκεια εργασιών για την ανέγερση ενός νέου βρεφονηπιακού σταθμού και οδήγησε σε μακρές συνομιλίες μεταξύ Δήμου Μαλεβιζίου, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να βρεθεί η προσφορότερη λύση για την ανάδειξη και προστασία των αρχαίων, χωρίς όμως την παράλληλη θυσία του έργου.

Η λύση που κρίθηκε τότε ως σκοπιμότερη επέβαλε τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων του βρεφονηπιακού σταθμού σε άλλη θέση, με ενδείξεις αραιότερης παρουσίας αρχαίων τάφων, των οποίων η διάρκεια διερεύνησης δεν θα απειλούσε τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του έργου.

Στην πρώτη, τετράμηνη αρχαιολογική έρευνα της ΚΓ’ ΕΠΚΑ στην ίδια θέση, που χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Μαλεβιζίου, ερευνήθηκαν περισσότεροι από 70 αρχαίοι τάφοι, ασύλητοι και αρκετά πλούσια κτερισμένοι, οι οποίοι απέδωσαν περισσότερα από 150 αρχαία αγγεία, πολυάριθμα νομίσματα, κοσμήματα και άλλες σημαντικές αρχαιότητες.

Ο δήμαρχος κ. Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την έγκριση της νέας χρηματοδότησης των αρχαιολογικών ερευνών και ευχαρίστησε αφενός την προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής κα Μαρία Κασσωτάκη για το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την ολοκλήρωση του έργου, και αφετέρου τη διευθύντρια της ΚΓ’ ΕΠΚΑ κα Ιωάννα Σερπετσιδάκη και την υπεύθυνη αρχαιολόγο για την περιοχή Μαλεβιζίου κα Δανάη Κοντοπόδη, για τη γόνιμη συνεργασία τους.