Το τιτάνιο έργο της αποκατάστασης της Νίκης της Σαμοθράκης ολοκληρώθηκε. Το πιο διάσημο έκθεμα του Μουσείου του Λούβρου, αφού δέχτηκε τις φροντίδες των συντηρητών, από τις 9 Ιουλίου 2014 βρίσκεται πάλι στη θέση του, στην κορυφή της κλίμακας Νταρού. Δέκα μήνες ήταν αρκετοί για να καθαριστούν προσεκτικά οι επιφάνειες του γλυπτού και να ανακτήσει την παλιά του αίγλη.

Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ κόστισε το έργο, από τα οποία τα τρία εκατομμύρια προήλθαν από χορηγίες και το υπόλοιπο ένα εκατομμύριο συγκεντρώθηκε από συνεισφορές 6.700 ιδιωτών, χάρη στην εξαιρετικά επιτυχημένη εκστρατεία «Όλοι Μαικήνες».

Το άγαλμα, που αποκαλύφθηκε το 1863 στη Σαμοθράκη, χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. και αναπαριστά τη Νίκη, θεά που φέρνει τη νίκη, η οποία έχει το πόδι πάνω σε μία βάση που μοιάζει με πλώρη. Είναι μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες που βρέθηκαν στον ναό των «Μεγάλων Θεών» της Σαμοθράκης. Αποκαλύφθηκε τμηματικά το 1863 από αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον υποπρόξενο της Γαλλίας στην Αδριανούπολη Κάρολο Σαμπουαζό, ενώ το 1875 ταυτοποιήθηκε και η μαρμάρινη πλώρη που αποτελούσε τμήμα του μνημείου (πιθανότατα ένα «σύμπλεγμα» θεάς και πλοίου) και η οποία αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν τύμβος.

Ο άγνωστος δημιουργός του χρησιμοποίησε άσπρο παριανό μάρμαρο για τη φτερωτή θεά και γκριζωπό μάρμαρο της Λίνδου για την πλώρη. Το άγαλμα θεωρείται ότι έπεσε και έσπασε μετά από μεγάλο σεισμό τον 6ο μ.Χ. αιώνα.