Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επιτυχημένη πορεία του προγράμματος «Ημέρες Συλλογής» στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου συγκεντρώνονται αναμνηστικά κειμήλια και οικογενειακά τεκμήρια από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία κατατίθενται στην Europeana, την ψηφιακή Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη της Ευρώπης, δηλώνει ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Ο κ. Τσιμπόγλου ευχαρίστησε δημόσια με ανακοίνωσή του, «όσους ανταποκρίθηκαν και έφεραν προς ψηφιοποίηση τα προσωπικά τους αντικείμενα, καταθέτοντας παράλληλα τις ιστορίες τους από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κάνοντάς τες με τον τρόπο αυτό κτήμα της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Συνετέλεσαν στο να αποκαλυφθούν άγνωστα περιστατικά, τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η Ελλάδα είχε αποφασιστική συμβολή στην επιτυχία του πανευρωπαϊκού αυτού προγράμματος», κατέληξε.

Τον Ιούνιο οι Ημέρες Συλλογής διοργανώθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Χανιά και Σέρρες, ενώ λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος επαναλήφθηκαν τον Ιούλιο (7-11/7) στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και θα συνεχιστούν όλο τον χρόνο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων (κάθε Τρίτη, 09:00-12:00).

Κάθε αντικείμενο και μια ιστορία

Στην Αθήνα κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα προσωπικά κειμήλια του Δημητρίου Τσίριμπα, Έλληνα που πολέμησε με τον Αμερικανικό στρατό στο Δυτικό μέτωπο. Στα αντικείμενα περιλαμβάνονται: η στρατιωτική, άκαυστη, μεταλλική ταυτότητά του, ένας ξύλινος σταυρός και το μενταγιόν του με ένθετη φωτογραφία.

Η Μόσχα Φραγκάκη κατέθεσε σπάνιο υλικό από τον πατέρα της που υπηρέτησε στη Μακεδονία, καθώς και επιστολή του Γάλλου αρχιστράτηγου του Βαλκανικού Μετώπου Φρανσέ ντ’ Εσπερέ (Franchet d’Esperey) προς το Ελληνικό Επιτελείο.

Στη Θεσσαλονίκη, ο συλλέκτης Παναγιώτης Μαράτος παρουσίασε τη στρατιωτική μηχανή Άγγλου αξιωματικού, την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του. Πρόκειται για μηχανή αγγλικής κατασκευής TRIUMRH, μοντέλου Η, 500 cc που κατασκευάστηκε το 1917. Η μηχανή χρησιμοποιούνταν από τις δυνάμεις της Αντάντ.

Στα Χανιά ψηφιοποιήθηκε το ημερολόγιο του Δημήτρη Βλοντάκη που πολέμησε στη μάχη του Σκρα και καλύπτει την περίοδο 1912-1919. Στη Βέροια, ο εγγονός του Στέφανου Βουράκη, στρατιώτη στη μάχη του Σκρα, προσκόμισε τον πολεμικό σταυρό που είχε απονεμηθεί στον παππού του από τον βασιλιά Αλέξανδρο. Στις Σέρρες, η οικογένεια Ζλάτκου παρουσίασε ένα μοναδικό βιολί που αγοράστηκε στη Βουδαπέστη το 1917.

Όσοι δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στις Ημέρες Συλλογής, μπορούν να καταθέσουν οι ίδιοι τις ιστορίες, τις φωτογραφίες και όποιο άλλο υλικό διαθέτουν στην ιστοσελίδα της Europeana 1914-1918 (http://www.europeana1914-1918.eu/el/contributor) ακολουθώντας τις οδηγίες.