Έγινε ακόμα ένα βήμα για την αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών – Συνεταιρισμός για το Μέλλον (UNDP – PFF) και ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινοπραξίας εργοληπτών, στην οποία κατακυρώθηκε το έργο. Η πρώτη φάση του έργου, που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο, θα διαρκέσει 22 μήνες και αφορά την πλήρη δομική και αρχιτεκτονική αποκατάσταση του κυρίου συγκροτήματος της εκκλησίας και των παρακείμενων κτιρίων, βάσει σχεδίων που ετοίμασε το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, σε κοινή δήλωσή τους ο Ελληνοκύπριος και ο Τουρκοκύπριος επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου και Aλί Τουνσάι αντίστοιχα, αναφέρουν: «Έγινε ένα ακόμη συγκεκριμένο βήμα στην επιδίωξη της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Επίσης, ανέφεραν ότι «η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο για όλα τα μνημεία των οποίων έχει την ευθύνη και στις δύο πλευρές του νησιού».

Το έργο χρηματοδοτείται από την Εκκλησία της Κύπρου και το Ίδρυμα Διαχείρισης Βακουφίων (ΕΒΚΑΦ) στα κατεχόμενα που θα συνεισφέρουν από 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με 25.000 δολάρια θα συμβάλει και η USAID (Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη).