«Στο σπίτι της» επιστρέφει η σπηλαία άρκτος που έζησε την εποχή των παγετώνων και είχε βρει καταφύγιο στη σπηλιά του Δράκου, στην περιοχή της Καστοριάς. Κατά τη διάρκεια παλαιότερων εξερευνήσεων, οστά τής εν λόγω αρκούδας είχαν βρεθεί μέσα σε αυτό και μεταφέρθηκαν για συντήρηση στα εργαστήρια της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Βορείου Ελλάδος που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Με το σκεπτικό ότι θα πρέπει οι επισκέπτες του σπηλαίου να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το σχετικό εύρημα, η Εφορεία σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα πιστό αντίγραφο της γνάθου της σπηλαίας άρκτου. Αυτό θα παραδοθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Σπηλιά του Δράκου, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για την παρουσίασή του στο κοινό.

«Η σπηλαία άρκτος έζησε στην Ευρώπη την εποχή των παγετώνων και εξαφανίστηκε πριν από 10.000 χρόνια, άρα τα οστά που βρέθηκαν χρονολογούνται τουλάχιστον πριν από τότε. Από επιστημονικής πλευράς ο εντοπισμός των οστών αυτών δεν προκαλεί έκπληξη καθώς ακόμη και σήμερα ζουν αρκούδες στον ελλαδικό χώρο. Ωστόσο η σπηλαία άρκτος (ursus speleus) ήταν πολύ πιο μεγαλόσωμο ζώο καθώς το βάρος των αρσενικών υπολογίζεται σε 500 κιλά και των θηλυκών σε 250», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Βορείου Ελλάδος, Ανδρέας Ντάρλας.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι έχουν βρεθεί παρόμοια οστά και σε άλλα σπήλαια της Ελλάδας, ωστόσο ως εύρημα το συγκεκριμένο της σπηλιάς του Δράκου αξίζει να εκτίθεται στο κοινό, χωρίς όμως να κινδυνεύει να αλλοιωθεί. Για τους λόγους αυτούς κατασκευάστηκε το αντίγραφο του οστού και μάλιστα με μια σύγχρονη μέθοδο, εκείνη της τρισδιάστατης εκτύπωσης. «Πλέον η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και σταδιακά αντικαθιστά την κλασσική μέθοδο των εκμαγείων», αναφέρει και γνωστοποιεί ότι στις λεπτομέρειες της μεθόδου θα αναφερθεί κατά την παρουσίαση ο Μηχανολόγος Μηχανικός Αναστάσιος Χατζηκωνσταντίνου, απόφοιτος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι το αντίγραφο της γνάθου της σπηλαίας άρκτου θα τοποθετηθεί εντός του σπηλαίου σε μια προθήκη με φόντο το κρανίο της αρκούδας σε μέγεθος που θα αρμόζει στο δεδομένο οστό. Παράλληλα θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό για τους επισκέπτες.