Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στο χρονικό διάστημα από 10 Μαΐου έως 10 Ιουνίου οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ΙΔ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΙΔ’ ΕΠΚΑ) και της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (24η ΕΒΑ) στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Διαλέξεις, εκθέσεις εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού και των σχολικών ομάδων που συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις δράσεις στα Μουσεία της Φθιώτιδας και για πρώτη φορά σε επιλεγμένα βυζαντινά μνημεία στη Φθιώτιδα και στην Ευρυτανία.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, αθρόα υπήρξε η προσέλευση των μικρών μαθητών των δημόσιων και ιδιωτικών νηπιαγωγείων για την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Στο λόφο με τα κρυμμένα μυστικά». Ανάλογο πρόγραμμα με τίτλο «Στον κήπο με τα κρυμμένα μυστικά» εφαρμόστηκε και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης με τη συμμετοχή των μαθητών του 1ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, ενώ στην Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας προσήλθε και συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «χώμα, πέτρα, κόκαλο», το Νηπιαγωγείο της Τιθορέας.

Παράλληλα, μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ξεναγήθηκαν σε όλα τα Μουσεία, στα οποία η είσοδος για το κοινό, στο πλαίσιο του εορτασμού ήταν ελεύθερη, τόσο στις 18 Μαΐου, όσο και την 1η Ιουνίου για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων ξεναγήσεων.

Την Κυριακή 1η Ιουνίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Ελάτειας, δόθηκε διάλεξη από τον δρα Γ. Ζάχο, ερευνητή στην Ακαδημία Αθηνών, με θέμα «Η πολιορκία του Τίτου Φλαμινίνου και η εξορία των Ελατιέων στην Στύμφαλο». Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από Ελατιείς αλλά και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ενώ ακολούθησε ζωηρή συζήτηση πάνω στο θέμα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης εγκαταστάθηκε και θα λειτουργεί στη διάρκεια του καλοκαιριού έκθεση φωτογραφίας του κ. Γεωργίου Αθανασόπουλου, με τίτλο «Φωτο-γράφοντας την ιστορία».

Στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη εφαρμόστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το βασίλειο των Ζώων στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας», στο οποίο συμμετείχαν για πρώτη φορά μέλη του Συλλόγου ΑμεΑ του «Κέντρου Ημέρας» με τους συνοδούς τους, αλλά και μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Φθιώτιδας (Λαμίας – Λιβανατών) και της Εύβοιας. Παράλληλα, μαθητές Γυμνασίου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου έλαβαν μέρος στην πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής δράσης με τίτλο «Βιώνοντας τη βυζαντινή τέχνη μέσα από τα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας», και οι μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας στην πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής δράσης «Γνωρίζοντας την Παναγία Αρχοντική μέσα από το παιχνίδι των εικόνων».

Τέλος, εκπαιδευτική ξενάγηση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρυτανία με την επίσκεψη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί.