Ένα ξεχωριστό έργο πολιτισμού δημοπρατείται, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το νομό Τρικάλων. Ειδικότερα, δημοπρατείται μετά τη σχετική έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, το Μουσείο Τσιτσάνη στις παλιές φυλακές των Τρικάλων, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ. Πρόκειται για το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργο «Επανάχρηση κεντρικού κτιρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων – Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης».

Το κεντρικό κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανάγεται στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο δεύτερος όροφος με τοιχοποιία από οπλισμένο σκυρόδεμα, που εκτιμάται ότι έγινε μεταπολεμικά, εδράζεται σε παλαιότερο λιθόκτιστο κτίσμα που ταυτίζεται με παλαιό λουτρό, το οποίο αποκαλύφθηκε μετά από τις διερευνητικές εργασίες που διενεργήθηκαν από την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Για την επανάχρηση του κτιρίου απαραίτητη είναι η προστασία και ανάδειξη του ισογείου και η επισκευή του ορόφου ώστε να προσαρμοστεί στη νέα του χρήση, προκειμένου να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο.

Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση της δομικής ενίσχυσης του κτιρίου, η οποία θα εξασφαλίσει τη φυσική διατήρηση του μνημείου. Η αποκατάσταση του κτιρίου σε συνδυασμό με το παρακείμενο τέμενος θα διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής στην περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθεί στο κοινό ένας χώρος με διαχρονικότητα και πολυπολιτισμικότητα: ένας αμιγώς αρχαιολογικός χώρος με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και ένας χώρος με αναφορές στη μουσική δημιουργία Τρικαλινών συνθετών στον πάνω όροφο.

Το δεύτερο έργο, που αφορά στην προστασία και ανάδειξη παλαιού λουτρού, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται από τη 19η ΕΒΑ.