Μια ελαιογραφία που αποδίδεται στον ζωγράφο της Σχολής της Σιένας Αντρέα ντι Μπάρτολο (περίπου 1360 ή 1370-1428) και εικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου εντόπισαν οι καραμπινιέροι μετά από 70 χρόνια ερευνών, μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πίνακας του 14ου αιώνα είχε κλαπεί στις 20 Ιουλίου 1944 από αξιωματικούς των Ες-Ες από τη βίλα του Αμερικανού συλλέκτη και κριτικού τέχνης Φρέντερικ Μέισον Πέρκινς στην Τοσκάνη.

Εκτός από τον πίνακα του Αντρέα ντι Μπάρτολο, οι Ναζί έκλεψαν και άλλα 20 έργα που ανήκαν στον Πέρκινς. Ο Αμερικανός συλλέκτης ήταν ειδικός στην τέχνη της Ούμβριας και της Τοσκάνης του 14ου και του 15ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συνελήφθη και για ένα διάστημα κρατήθηκε, μαζί με τη σύζυγό του.

Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο οι Ιταλοί αστυνομικοί της υπηρεσίας πολιτιστικής κληρονομιάς βρήκαν τυχαία τον κατάλογο ενός βρετανικού οίκου δημοπρασιών που προωθούσε προς πώληση τον πίνακα, έναντι του ποσού των 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, μετά την κλοπή του από τους Ες-Ες ο πίνακας ταξίδεψε πολύ: μεταφέρθηκε στον Καναδά, από εκεί στη Βρετανία και τελικά στο Μιλάνο.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου φυλάσσεται σε ειδικό χώρο της Πινακοθήκης Μπρέρα στο Μιλάνο μέχρι να παραδοθεί στην επισκοπή της Ασίζης, στην οποία ο Πέρκινς κληροδότησε όλη του τη συλλογή όταν πέθανε, το 1955.