Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει, την Kυριακή 18 Μαΐου 2014 (10:00-18:00) στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα «μουσικές ξεναγήσεις». Πέντε μουσικοί διαφόρων μουσικών πεδίων, θα δημιουργήσουν τη δική τους σύνδεση με το Μουσείο και τα έργα, πραγματοποιώντας «μουσικές ξεναγήσεις» και παρουσιάζοντας στο κοινό έργα ή καλλιτέχνες που εκτίθενται στους χώρους της Πινακοθήκης.

Εκτελώντας μουσικά έργα ή μουσικούς αυτοσχεδιασμούς, δημιουργούν έναν διάλογο με τη συλλογή του Μουσείου, παρουσιάζοντας έτσι μία μουσική απόδοση των σκέψεων και των συναισθημάτων που τους δημιουργούνται για το κάθε έργο, με οδηγό τη μουσική αντί για τον λόγο. Η ξενάγηση από τον κάθε μουσικό θα έχει διάρκεια 50 λεπτών, ενώ μετά το πέρας της θα μεσολαβεί ένα 30λεπτο διάστημα, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν στους χώρους της Πινακοθήκης, ανακαλύπτοντας τα μοναδικά της εκθέματα.

Γι’ αυτά τα 30λεπτα διαστήματα έχουν σχεδιαστεί από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη ειδικές διαδρομές για παιδιά άνω των 5 ετών. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν δικές τους «μουσικές διαδρομές», βασισμένες σε αρχές της μουσικο-κινητικής αγωγής. Αντλώντας αφορμές από τη συλλογή έργων της Πινακοθήκης του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα θα περιπλανηθούν ανάμεσα σε εικαστικά έργα και γνωστές μελωδίες, περνώντας από τους ζωγράφους στους μουσουργούς, από το θέατρο σκιών στο χορό, συναντώντας ήρωες και μυθικά τέρατα. Οι μουσικές παρενθέσεις για τα παιδιά θα ολοκληρώνονται δημιουργικά με μια μικρή έκπληξη στο πνεύμα της εκδήλωσης.

Κορύφωση του εορτασμού θα είναι μια μουσική συναυλία, το περιεχόμενο της οποίας θα συνδέει τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα με τους μουσικούς που συμμετέχουν στη γιορτή, καθώς και μία εικαστικό καλλιτέχνη-video artist.

Ειδικά για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη τα αντικείμενα θα διατίθενται με έκπτωση 10% και οι εκδόσεις του Μουσείου με έκπτωση 50%, ενώ ειδικά και μόνο για τα Μέλη τα αντικείμενα θα διατίθενται με έκπτωση 20% και οι εκδόσεις του Μουσείου με έκπτωση 60% .

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό σε όλα τα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη.

Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Κριεζώτου 3, τηλ. 210 3615702, e-mail: ghika_gallery@benaki.gr.