Τον κίνδυνο να κλείσουν οι ανασκαφές εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης επεσήμαναν αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση των αρχαιολογικών ανασκαφών και των ερευνητικών δραστηριοτήτων των μελών του τομέα Αρχαιολογίας του ΙΑΚΑ για το 2013.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ταχυδρόμος», αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έξι αρχαιολογικές ανασκαφές από πέντε αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – στις Μυκήνες, στα Ζερέλια Αλμυρού, στην Κύθνο και τη Σκιάθο, στη Σικυώνα Πελοποννήσου και στο κάστρο της Βελίκας.

Η αρχαιολόγος Αντίκλεια Μουνδρέα-Αγραφιώτη, εξήγησε ότι «τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ οι Δήμοι που είναι μία οικονομική “πηγή”, διαθέτουν πλέον ελάχιστους πόρους».

«Ως αρχαιολόγοι είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ότι οι ανασκαφές πρέπει να κλείσουν. Ανασκαφές χωρίς χρηματοδότηση δεν γίνονται. Ομως αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης των φοιτητών μας και τις κρατάμε ανοιχτές από σεβασμό στο παιδαγωγικό μας καθήκον», πρόσθεσε η κα Μουνδρέα-Αγραφιώτη.