Η ΙΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τα μουσεία της Φθιώτιδας συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις φωτογραφίας και διαλέξεις.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΙΔ’ ΕΠΚΑ είναι οι εξής:

Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας 

10 Μαΐου – 10 Ιουνίου: Εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Στο λόφο με τα κρυμμένα μυστικά…» για μαθητές προσχολικής αγωγής δημόσιων και ιδιωτικών νηπιαγωγείων των Π.Ε. Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

10-31 Μαΐου: Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σε σχολικές ομάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Κυριακή 1 Ιουνίου: Ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση του μουσείου για το κοινό (10:00-14:00).

Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης

10 Μαΐου – 10 Ιουνίου: Εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Στον κήπο με τα κρυμμένα μυστικά…» για μαθητές προσχολικής αγωγής δημόσιων και ιδιωτικών νηπιαγωγείων του Δήμου Λοκρών.

Τετάρτη 28 Ιουνίου: Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Γεωργίου Αθανασόπουλου, με τίτλο «Φωτο-γράφοντας την ιστορία» (19.00) και ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του μουσείου για το κοινό.

Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας 

10-31 Μαΐου: Ξεναγήσεις και εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος «χώμα-πέτρα-κόκαλο» για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κυριακή 1 Ιουνίου: Διάλεξη του Γεωργίου Ζάχου, διδάκτορα Αρχαίας Ιστορίας – ερευνητή στην Ακαδημία Αθηνών, με θέμα: «Η πολιορκία της Ελάτειας από τον Τίτο Φλαμινίνο και η εξορία των Ελατιέων στη Στύμφαλο» (αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου Ελάτειας, ώρα 12.00).

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η 24η ΕΒΑ είναι οι εξής:

Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη

10-20 Μαΐου: Εφαρμογή της εκπαιδευτικής δράσης για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της Π.Ε. Φθιώτιδας και Ευρυτανίας με τίτλο «Βιώνοντας τη βυζαντινή τέχνη μέσα από τα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας».

10-31 Μαΐου: Εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το βασίλειο των Ζώων στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας», για μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Κυριακή 1 Ιουνίου: Ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση του μουσείου για το κοινό (10:00-14:00).

Παναγία η Αρχοντινή στη Λαμία

20 Μαΐου – 10 Ιουνίου: Εφαρμογή της ε κπαιδευτικής δράσης για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων του Δήμου Λαμιέων με τίτλο «Γνωρίζοντας την Παναγία Αρχοντική μέσα από το παιχνίδι των εικόνων».

Βασιλική Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί Ευρυτανίας 

20 Μαΐου – 10 Ιουνίου: Γνωριμία των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της Π.Ε. Ευρυτανίας με την Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη.

Η εφαρμογή των εκπαιδευτικών δράσεων σε όλα τα μουσεία και τα μνημεία πραγματοποιείται από Τρίτη έως Παρασκευή, 10.00-13.00, μετά από συνεννόηση στα τηλέφωνα: 22310 29992 για το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας και την Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας (Σ. Δημάκη και Φ. Τιλελή), 22330 23355 για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης (Μ. Παπαγεωργίου), 22310 47628 για το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, για την Παναγία Αρχοντική στη Λαμία και τη Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί (Ξ. Καβάγια).

Η είσοδος στα μουσεία την 18η Μαΐου και τις ημέρες και ώρες των προγραμματισμένων εκδηλώσεων θα είναι ελεύθερη.