Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), που φέτος έχει θέμα «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν», με μια σειρά δράσεων σε μουσεία του δικτύου του.

Αναλυτικά θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

— Στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, το Σάββατο 10 Μαΐου, από τις 10:00 έως τις 15:00, διοργανώνεται σεμινάριο φωτογραφίας και φωτογράφιση μνημείων, σε συνεργασία με τη Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης, που απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές Γυμνασίου. Σκοπός της δράσης «Φωτογραφίζω τα μνημεία του τόπου μου» είναι αφενός η επαφή των μαθητών με την καλλιτεχνική φωτογραφία, αφετέρου η γνωριμία τους με τα σημαντικά μνημεία της πόλης τους. Απαραίτητη προϋπόθεση οι μαθητές που θα συμμετάσχουν να έχουν μαζί τους ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο με δυνατότητα λήψης ψηφιακών φωτογραφιών.

— Στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου, το Σάββατο 10 Μαΐου, από τις 9:00 έως τις 13:00, θα διοργανωθεί επίσης σεμινάριο φωτογραφίας και φωτογράφιση μνημείων με τίτλο «Φωτογραφίζω τα μνημεία του τόπου μου», για μαθητές Γυμνασίου, σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης (Φ.Ε.Μ.). Απαραίτητη προϋπόθεση οι μαθητές που θα συμμετάσχουν να έχουν μαζί τους ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο με δυνατότητα λήψης ψηφιακών φωτογραφιών.

—  Στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, το Σάββατο 10 Μαΐου, φιλοξενείται η δράση «Κληρονομιά αναμνήσεων». Πρόκειται για τη συνέχεια του «ταξιδιού» που ξεκίνησε πέρυσι, όταν οι μαθητές του Γυμνασίου Καλλιάνων, σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων, κατέγραψαν, εντός του Μουσείου, τις αναμνήσεις ανθρώπων παλαιότερων γενεών οι οποίοι ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Στυμφαλίας. Αυτό το «μπαούλο» των αναμνήσεων άνοιξε και το περιεχόμενό του αποτέλεσε την «πρώτη ύλη» για να αποτυπωθούν, μέσω του κινηματογραφικού φακού, ενδιαφέρουσες ιστορίες, οι οποίες θα προβληθούν το Σάββατο, από τις 12:00 έως τις 14:00. Μετά το τέλος των προβολών όσοι επιθυμούν μπορούν να προσθέσουν στο περιεχόμενο του «μπαούλου» ζωγραφιές αναμνήσεων με υλικά που θα βρουν στο Μουσείο.

— Στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί, την Πέμπτη 15 Μαΐου και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (10.00-18.00), θα γίνονται ξεναγήσεις στη νέα εκθεσιακή ενότητα με τις τοπικές φορεσιές, ενώ από τις 10.00 έως τις 13.00 θα πραγματοποιηθεί επίδειξη αναπήνισης (το σχεδόν μαγικό «ξετύλιγμα» του κουκουλιού και η δημιουργία της μεταξωτής κλωστής) από Σουφλιώτισσα τεχνίτρα, για σχολικές ομάδες. Η επίδειξη αναπήνισης θα επαναληφθεί το Σάββατο 17 Μαΐου (14.00-17.00), για οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες.

— Στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο, το Σάββατο 17 Μαΐου (19.00), θα δοθεί παράσταση θεάτρου σκιών, από τον καραγκιοζοπαίχτη Δήμο Βουγιούκα και τους μαθητές του εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο το προηγούμενο διάστημα.

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό (επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής).

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Όθωνος-Αμαλίας 129, Σπάρτη (τηλ: 27310 89315). Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Αγία Παρασκευή, Λέσβος (τηλ: 22530 32300). Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, Στυμφαλία Κορινθίας (τηλ: 27470 22296). Μουσείο Μετάξης, Ελευθερίου Βενιζέλου 73, Σουφλί (τηλ: 25540 23700). Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα, Συγκρότημα Τσαλαπάτα, Νότια Πύλη, Βόλος (τηλ: 24210 29844).