Δράσεις που στοχεύουν στην προβολή του πολιτιστικού, αστικού και περιαστικού, τοπίου της Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία και άλλων φορέων και βέβαια, τη συμμετοχή του κοινού, μαθητών και ενηλίκων, διοργανώνει η ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ.

Την Παρασκευή 2 Μαΐου 2014, στην αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μια διαδρομή στο διάβα των αιώνων σε μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης μέσα από τα ευρήματα του Μουσείου Αρχαίας Αγοράς». Απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ’, Ε’, ΣΤ’ τάξης Δημοτικού) και αναφέρεται σε μια νοητή διαδρομή στον χρόνο με στάσεις σε επιλεγμένους χρονικούς σταθμούς και επεισόδια της ιστορικής πορείας της πόλης της Θεσσαλονίκης από την αρχαιότητα έως σήμερα, βασισμένη σε επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου Αρχαίας Αγοράς που θα προέρχονται από διαφορετικές περιόδους (ελληνιστική, βυζαντινή, οθωμανική, νεότερη) και σε εποπτικό υλικό που πλαισιώνει τις προθήκες του Μουσείου. Η διαδρομή των μαθητών με την υπεύθυνη ομάδα αρχαιολόγων της ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ θα ολοκληρωθεί στο γρασίδι της πλατείας Αρχαίας Αγοράς με τη διεξαγωγή διαδραστικών ομαδικών παιχνιδιών.

Την Κυριακή 4 Μαΐου 2014, θα πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική διαδρομή «Ανακαλύπτοντας τους Μακεδονικούς τάφους». Η διαδρομή απευθύνεται σε ενηλίκους. Στο κοινό που θα συμμετάσχει προσφέρεται η μοναδική ευκαιρία περιήγησης σε μία χαρακτηριστική για την περιοχή της Μακεδονίας κατηγορία αρχαιολογικών μνημείων, τους μακεδονικούς τάφους. Ξεκινώντας από την πόλη της Θεσσαλονίκης (αφετηρία Λευκός Πύργος) οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν το μνημείο του χωριού Άγιος Αθανάσιος, Δήμου Χαλκηδόνος και στη συνέχεια το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στο παρακείμενο χωριό Γέφυρα. Η διαδρομή θα συνεχιστεί στο ανατολικό άκρο της πόλης, στον Μακεδονικό τάφο της περιοχής του Φοίνικα, και θα καταλήξει μέσα στην πόλη, στο αντίστοιχο μνημείο της οδού Παπαναστασίου.

Οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι της ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ θα συζητήσουν με τους επισκέπτες για θέματα που αφορούν τον συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό-ταφικό μνημειακό τύπο και την τέχνη της αρχαίας ζωγραφικής, με αφορμή τις τοιχογραφίες που σώζονται σε αυτούς. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα προσφερθεί στους συμμετέχοντες κέρασμα από τον πολιτιστικό σύλλογο Αγίου Αθανασίου.

Οι ενδιαφερόμενοι που θα ήθελαν να συμμετάσχουν (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 40 άτομα) στην εκδρομή στους Μακεδονικούς τάφους, μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους αρχαιολόγους της Εφορείας (Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 9:00-11:00) στα τηλέφωνα 2310801402, 2310801428.