Εγκαινιάστηκε την περασμένη Τρίτη στη Ρώμη η έκθεση «Ο Αδριανός και η Ελλάδα. Η Βίλλα Αντριάνα μεταξύ Κλασικής και Ελληνιστικής Περιόδου». Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη στενότατη σχέση του Ρωμαίου αυτοκράτορα με την Ελλάδα, με εκθέματα προερχόμενα από την Ελλάδα και με τις καλλιτεχνικές μαρτυρίες που φιλοξενούνται στη βίλλα του Αδριανού στο Τίβολι, λίγο έξω από την Αιώνια Πόλη.

Πρόκειται για πενήντα έργα, είκοσι εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα. Η έκθεση διοργανώνεται από την Eφορεία Aρχαιοτήτων της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 2 Νοεμβρίου. Eίναι χαρακτηριστικό ότι το ιταλικό υπουργείο πολιτισμού κάνει λόγο για «έργα τεράστιας αξίας τα οποία δανείστηκαν από την Ελλάδα, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο εξωτερικό».

Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού και Νομισματικού Μουσείου, Γιώργος Κακαβάς, ο οποίος πήρε μέρος στην τελετή εγκαινίων, τόνισε ότι «είναι σημαντικό ότι η έκθεση αυτή συμπίπτει με τα δυο εξάμηνα ελληνικής και ιταλικής προεδρίας στην ευρωπαϊκή Ένωση. Μια έκθεση αφιερωμένη σε έναν Ρωμαίο αυτοκράτορα που αγάπησε την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Αθήνα, την οποία ήθελε να μετατρέψει σε πολιτιστική πρωτεύουσα της εποχής του»

Όπως εξήγησε ο κ. Κακαβάς «το σημαντικότερο έργο είναι ένα πορτρέτο του Αντίνοου, που βγαίνει για πρώτη φορά από την Ελλάδα, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ένα έργο με μεγάλη συμβολική σημασία, το οποίο συμβάλει στο να τονιστεί ακόμη περισσότερο η φιλία της αρχαίας Ρώμης με την Αθήνα».

Ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού και Νομισματικού Μουσείου πρόσθεσε, επίσης, ότι «προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στον ιταλικό τύπο, όπως και στους ειδήμονες, η πρωτοβουλία μας να μείνουν ανοικτοί από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις οκτώ το βράδυ τριάντα τρεις αρχαιολογικοί χώροι της χώρας μας και πολλοί, στην Ιταλία, θεωρούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό παράδειγμα προς μίμηση».