Συναυλία με σημαντικά έργα κλασικής, θρησκευτικής, παραδοσιακής και σύγχρονης χορωδιακής μουσικής συνδιοργανώνουν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσικό Σχολείο Ιλίου την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 και ώρα 18.30, στη μεγάλη Αίθουσα του Βωμού.

Η εκδήλωση αποτελεί μία από τις δράσεις για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντάσσεται στον εορτασμό των 125 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου στο ιστορικό κτίριο της οδού Πατησίων.

Όραμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι να λειτουργεί ως τόπος συνάντησης και ψυχαγωγίας και ως χώρος έμπνευσης και έκφρασης, όπου η αρχαία ελληνική τέχνη συνδιαλέγεται με σύγχρονες μορφές τέχνης, αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα του ανθρώπινου πνεύματος στη διαχρονία.

Το Μουσικό Σχολείο Ιλίου είναι ένα δημόσιο σχολείο όπου οι μαθητές διδάσκονται όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας, μελετώντας παράλληλα την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή μουσική. Ένα από τα βασικά μαθήματα είναι και τα Μουσικά Σύνολα, στα οποία οι μαθητές εντάσσονται σε ορχήστρες και χορωδιακά σύνολα. Η Μικτή Ευρωπαϊκή Χορωδία είναι ένα από αυτά. Απαριθμεί 100 περίπου μαθητές, που μοιράζονται κατά περίπτωση σε τέσσερις έως οκτώ φωνές. Τη χορωδία διευθύνει ο Αντώνης Παλάσκας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Caccini, Mozart, Κωνσταντινίδη, Gershwin, Eddleman, McDermot και άλλων.

Η συναυλία αποτελεί ένα απτό δείγμα της υψηλής καλλιτεχνικής παιδείας που παρέχουν τα μουσικά σχολεία της χώρας μας. Πρόκειται για τη δεύτερη σε σειρά συνεργασία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείο με το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη περσινή μουσική εκδήλωση, τη μεγαλύτερη στην ιστορία του Μουσείου, στην οποία παρουσιάστηκε το Άξιον Εστί από 167 μαθητές του Σχολείου και τους καθηγητές τους. Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν ένα ενδεικτικό παράδειγμα των ποικίλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του πρώτου Μουσείου της χώρας μας, που λειτουργεί ως ένα φωτεινό βήμα πολιτισμού της Αθήνας.

Για την είσοδο στην εκδήλωση, θα δοθούν δελτία ελευθέρας εισόδου. Η διάθεση των δελτίων θα ξεκινήσει στις 18.00. Λόγω των περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.