«Εκτρέποντας τα ποτάμια και τιθασεύοντας τη λίμνη: το μυκηναϊκό σύστημα διαχείρισης υδάτων στη βόρεια Κωπαΐδα υπό το πρίσμα πρόσφατων συστηματικών ερευνών» είναι ο τίτλος ομιλίας της δρος Έλενας Κουντούρη, Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014, και ώρα 19.00, στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου.

Όπως θα αναφέρει στην ομιλία της η κα Έλενα Κουντούρη: «Το επίτευγμα της αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας, το οποίο απηχεί σε μύθους και παραδόσεις που επιβίωσαν έως τους ιστορικούς χρόνους ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μεγαλόπνοα επιτεύγματα της ελληνικής προϊστορίας, είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας ήδη από το 19ο αιώνα. Ωστόσο, αν και κατά καιρούς είχαν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες στην περιοχή της Κωπαΐδας, το τοπίο του μυκηναϊκού αποστραγγιστικού έργου παρέμενε ασαφές, καθώς οι θεωρίες που είχαν διατυπωθεί για τη λειτουργία και κυρίως την ακριβέστερη χρονολόγησή του εντός της Εποχής του Χαλκού, στηρίζονταν μόνο σε επιφανειακές ενδείξεις και όχι σε ανασκαφική τεκμηρίωση».

Το κενό αυτό φιλοδοξούν να καλύψουν οι πρόσφατες συστηματικές έρευνες που διενεργούνται στη βόρεια Κωπαΐδα υπό τη διεύθυνση της δρος Έλενας Κουντούρη, σε συνεργασία με τη Θ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θηβών, τον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Mainz.

Σύμφωνα με τη δρα Κουντούρη: «Με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διενέργεια ανασκαφικών τομών σε τμήματα του έργου και μετά από εντατική επιφανειακή και τοπογραφική έρευνα της πορείας του, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και όλων των διαθέσιμων γεωχωρικών δεδομένων για την περιοχή, προτείνεται και περιγράφεται το μοντέλο λειτουργίας του, στο πλαίσιο πάντοτε της πολιτικής πραγματικότητας της μυκηναϊκής βόρειας Βοιωτίας.

Η 5η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Α. Αργυριάδη (Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30).

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο είναι συνάντηση αρχαιολόγων και φοιτητών με σκοπό την παρουσίαση και συζήτηση του εν εξελίξει ή πρόσφατου έργου –ερευνών πεδίου και μελετών– στον τομέα των Μυκηναϊκών σπουδών. Οι παρουσιάσεις του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου έχουν τη μορφή 45λεπτων εισηγήσεων μετά από τις οποίες ακολουθεί συζήτηση.

Οργανωτική Επιτροπή: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου, Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη.