Το πρώτο Διεθνές Συνέδριο, με θέμα «Θεολογία της Μεταφράσεως των Εβδομήκοντα», διοργανώνει ο τομέας Αγίας Γραφής και Πατερικής Γραμματείας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές: «Στόχος του συνεδρίου είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις σύγχρονες Παλαιοδιαθηκικές Σπουδές στην Ελλάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη γνωριμία με την προβληματική και τη μεθοδολογία της Επιστήμης της Μεταφράσεως των Εβδομήκοντα (Ο΄), της αρχαιότερης και πληρέστερης μεταφράσεως της Παλαιάς Διαθήκης στην Ελληνική γλώσσα.

»Η Μετάφραση των Ο΄ εκπονήθηκε από Ιουδαίους σοφούς στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από το 283 π.Χ. μέχρι περίπου το 100 π.Χ. και αποτελεί σήμερα, στο πρωτότυπο ή σε αναμετάφραση, το επίσημο κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, από δε του έτους 1998 και εντεύθεν κύριο αντικείμενο έρευνας και διδασκαλίας των σημαντικότερων πανεπιστημίων ανά τον κόσμο».

Στο συνέδριο θα γίνει ειδική αναφορά στα ελληνικά και εβραϊκά Βιβλικά χειρόγραφα από την ιουδαϊκή έρημο του Κουμράν, στη φύση και τα ιδιάζοντα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Μασωριτικού Κειμένου της εβραϊκής Βίβλου, στο θρησκειολογικό υπόβαθρο της Μετάφρασης των Ο΄, στην τεχνική της, καθώς και στη σπουδαιότητά της για τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους εισηγητές του συνεδρίου, για πρώτη φορά θα επισκεφθεί την Ελλάδα, ως επίσημος προσκεκλημένος ελληνικού πανεπιστημίου, ο διεθνώς διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής της Βίβλου και Ακαδημαϊκός Emanuel Tov (J. L. Magnes Professor of Bible Hebrew University, Jerusalem). To συνέδριο θα τιμήσουν με εισηγήσεις τους oι καθηγητές από γερμανικά και φινλανδικά πανεπιστήμια: Christoph Elsas (Μαρβούργο), Michael Tilly (Τυβίγγη), Aaron Schart (Έσση-Ντούισμπουργκ), Anssi Voitila (Ελσίνκι).

Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων και στη Δ’ Αίθουσα της Θεολογικής Σχολής (1ος όροφος), στην Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΒΔΟΜΗΚΟΝΤΑ_ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ