Η αρχαία Δωδώνη αποτελεί αναμφίβολα τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων στην Ήπειρο. Στη σκιά του Τομάρου λειτούργησε αδιάλειπτα και τουλάχιστον από τον 8ο αιώνα π.Χ. το πανελλήνιο Ιερό και Μαντείο του Διός με επισκέπτες από τον ευρύτερο αρχαίο κόσμο. Ολόκληρη η Ήπειρος περιέρχεται σε ρωμαϊκή κυριαρχία κατά τον 2ο αιώνα π.Χ., ενώ η λατρεία μεταλλάσσεται τον 4ο αιώνα μ.Χ. με την έλευση της νέας θρησκείας. Η ακτινοβολία της αρχαίας Δωδώνης, ωστόσο, παραμένει μέχρι σήμερα διαχρονικά αμείωτη.

Συναισθανόμενοι την ανάγκη για την επικαιροποίηση της σχέσης του κοινού με τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και υπό την αιγίδα της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνουν την ενημερωτική ημερίδα «Δωδώνη Διαχρονική», για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του αρχαίου θεάτρου και του αρχαιολογικού χώρου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει δέκα ομιλητές με θέματα τα οποία καλύπτουν το χρονικό φάσμα λειτουργίας της αρχαίας Δωδώνης από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη χριστιανική εποχή, αλλά και τις σύγχρονες εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου και του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης. Παράλληλα, θα προβληθεί η σύντομη ψηφιακή ταινία του Παναγιώτη Τσιγκούλη με τίτλο Δωδώνη 4 εποχές.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου κ. Κωνσταντίνος Βλάχος, καθώς και ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο Προϊστάμενος της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Κωνσταντίνος Ι. Σουέρεφ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Παρασκευοπούλου 4, Ιωάννινα) το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 και ώρα 10:00.