Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, διοργανώνει Σεμινάριο Χαρτογραφίας-Χαρτογράφησης, το οποίο περιλαμβάνει έναν κύκλο με θεωρητικά μαθήματα και έναν κύκλο πρακτικών ασκήσεων. Οι συμμετέχοντες εισάγονται στις έννοιες της Χαρτογραφίας και της Χαρτογράφησης, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται οι εφαρμογές τους στις επιστήμες της Γεωλογίας και της Αρχαιολογίας. Παράλληλα γίνεται επίδειξη λογισμικών χαρτογράφησης και πρακτική εξάσκηση των εκπαιδευομένων στο ύπαιθρο.

Οι θεωρητικές εισηγήσεις διαρκούν 2 ώρες (19:00-21:00) και πραγματοποιούνται στο χώρο του Μουσείου και στο Μεταξουργείο.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι το εξής:

– Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου: Εισαγωγή στη Χαρτογραφία. Αποτύπωση. Χρήση G.P.S. Προσανατολισμός.

– Κυριακή 2 Μαρτίου: Άσκηση Υπαίθρου.

– Παρασκευή 7 Μαρτίου: Γεωλογική Χαρτογράφηση. Επιφανειακή Αρχαιολογική Έρευνα. Αποτύπωση Υπόγειων Κατασκευών.

– Κυριακή 9 Μαρτίου: Άσκηση Υπαίθρου.

– Παρασκευή 14 Μαρτίου: Λογισμικά Χαρτογράφησης.

Η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, στις 18:30, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου (Μικρασιατών 1 και Ζάχου). Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 80€. Περιλαμβάνει τις θεωρητικές εισηγήσεις και τις ασκήσεις υπαίθρου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά στο 24210 36555 (10:00-14:00) ή στο mail του Μουσείου volosmuseum@gmail.com μέχρι την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014. Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές και απόφοιτους Γεωλογίας και Αρχαιολογίας, αλλά και γενικά σε όσους τρέφουν ενδιαφέρον για την επιστήμη της Χαρτογραφίας και τις μεθόδους Χαρτογράφησης.

Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.