Απεικονίζεται άραγε η ψυχή και ποια μορφή παίρνει όταν μεταγράφεται στις δύο διαστάσεις της ζωγραφικής; Τι απέγινε η μεγάλη καλλιτεχνική παράδοση του αρχαίου κόσμου; Εγκαταλείφθηκε ή προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα του κόσμου και τις καινούριες ανάγκες του ανθρώπου; Ποιος είναι ο χώρος που κατοικούν τα ιερά πρόσωπα και ποια τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του; Με ποιους τρόπους μπορεί η τέχνη να διαιωνίζει το χρόνο και να αφυλοποιεί τον χώρο και τα σώματα; Πόσο μεγάλο πράγμα τελικά είναι η σωτηρία της ψυχής και πώς μπορεί να συνεπικουρείται από την τέχνη;

Αυτά και πολλά άλλα, παρόμοια ερωτήματα θα προσπαθήσει να απαντήσει ο νέος κύκλος διαλέξεων του Παντελή Τσάβαλου με θέμα τη «Βυζαντινή τέχνη και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις και κατακτήσεις του χώρου της ανατολικής Μεσογείου από την ύστερη αρχαιότητα μέχρι τους Μέσους χρόνους». Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα είναι η Βυζαντινή ζωγραφική και η έκφραση που παίρνουν οι αναζητήσεις της στα μεγάλα μνημειακά σύνολα των ψηφιδωτών και των τοιχογραφιών, τις φορητές εικόνες και τα εικονογραφημένα χειρόγραφα, θα γίνουν ωστόσο και ενδιαφέρουσες αναφορές στην αρχιτεκτονική και τη μικροτεχνία.

Ο κύκλος θα αρχίσει με εισαγωγή και γνωριμία με την εικαστική γλώσσα της Βυζαντινής τέχνης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, θα συνεχίσει με τον κόσμο της Ύστερης αρχαιότητας και την τέχνη του με εκτενείς αναφορές σε κοσμικά και χριστιανικά θέματα όπως τα πορτρέτα Φαγιούμ και οι παλαιοχριστιανικές τοιχογραφίες αντίστοιχα και θα ολοκληρωθεί με θεματικές και εικονογραφικές αναφορές σε σημαντικά έργα της Βυζαντινής τέχνης.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα μεγάλα εικονογραφικά σύνολα μνημείων όπως η Γάλα Πλακιδία και ο Άγιος Βιτάλιος στη Ραβέννα και η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη. Η προσέγγιση θα ακολουθήσει έναν συνδυασμό κοινωνικοιστορικής, φορμαλιστικής και σημειολογικής μεθοδολογίας.

Ο Παντελής Τσάβαλος είναι ιστορικός τέχνης. Έχει σπουδάσει Ελληνική και Αγγλική γλώσσα και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζωγραφική και γραφιστική στη Σχολή Βακαλό, ιστορία και φιλοσοφία της τέχνης στο Open University και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης και Κοσμήτωρ του Κολεγίου Βακαλό. Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς στην επιμέλεια και παρουσίαση διαλέξεων και σεμιναρίων σε θέματα τέχνης και πολιτισμού.

Πληροφορίες

26 Φεβρουαρίου – 2 Απριλίου 2014, κάθε Τετάρτη, 19:00-21:00 (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφ. Δούκα 4, Αίθουσα Διαλέξεων, 5ος όροφος.

Κόστος συμμετοχής: κύκλος 6 διαλέξεων: 48€, μεμονωμένη διάλεξη: 10€. Φίλοι Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Απλή Συνδρομή, Διπλή Συνδρομή, Υποστηρικτής, Δωρητής, Εταιρική Συνδρομή: 38€, Χορηγός: 34€, Νέοι Φίλοι ως 35 ετών: 24€, Μεμονωμένη διάλεξη: 10€.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Δηλώσεις συμμετοχής: ηλεκτρονικά (εδώ) ή τηλεφωνικά στο 210 7228321-3 (εσωτ. 116, Χριστίνα Κορατζάνη).