Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Ο θεσμός της Χορηγίας από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα» συνδιοργανώνουν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Νομισματικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από Ελληνικά Μουσεία» σε μουσεία της Βουλγαρίας (Φιλιππούπολη-Σόφια), που έγινε πραγματικότητα χάρη στις ευγενείς δωρεές Ελλήνων και Βουλγάρων χορηγών και σε μια κοινή προσπάθεια ανάδειξης του θεσμού της χορηγίας διαχρονικά.

Η χορηγία θεσμοθετείται για πρώτη φορά στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. Φτάνει σε άνθηση κατά τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή και εξελικτικά καλύπτει διαφορετικούς τομείς δραστηριοτήτων. Οι μετασχηματισμοί της χορηγίας είναι πολλοί από την αρχαιότητα έως σήμερα, με αποτέλεσμα να ποικίλλουν και οι σχετικοί ορισμοί. Έτσι η φιλανθρωπία, η πατρωνία (clientela), ο μαικηνισμός, η ευεργεσία, η δωρεά, η υποστήριξη είναι χορηγίες με διαφορετικό περιεχόμενο. Η σύγχρονη χορηγία, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, κατέχει πρωτεύουσα θέση διεθνώς στην εύρυθμη λειτουργία κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων.

Στόχοι του συνεδρίου είναι: α) να φωτιστεί η διαδρομή και ο ρόλος του θεσμού της χορηγίας και των μετασχηματισμών της από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, β) να συνδεθεί η χορηγία με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες, γ) να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός σήμερα, δ) να προβληθεί η αναγκαιότητα του θεσμού και να διερευνηθούν οι διάφορες εκφάνσεις του και ε) να προταθεί νέο πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού από δημόσια και ιδιωτική άποψη.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη, στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Συμμετέχουν με εισηγήσεις καταξιωμένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους.

Η υλοποίηση του συνεδρίου οφείλεται στη γενναιόδωρη χορηγία του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης «Οι Αινιάνες».