Ένα μαρμάρινο αγαλμάτιο Αφροδίτης επέλεξαν ως πρώτο «Έκθεμα του Μήνα» για το 2014 το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, παρουσιάζοντάς το σε βίντεο που φιλοξενείται στη σελίδα του Μουσείου στο facebook.

Το αγαλμάτιο χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο και βρέθηκε το 1985, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην οδό Αγίας Θεοδώρας, δίπλα από τον ομώνυμο βυζαντινό ναό. Στο σημείο όπου βρίσκεται ο βυζαντινός ναός στην αρχαιότητα βρισκόταν το Πρυτανείο της Αμβρακίας.

Το αγαλμάτιο είναι ελλιπές. Η μορφή στηρίζεται στο δεξί σκέλος. Η θεά φορά ιμάτιο που καλύπτει τα πόδια, περνά πάνω από τον δεξιό ώμο, με τέτοιο τρόπο ώστε να διαγράφεται το στήθος. Το ιμάτιο καλύπτει και το πίσω μέρος του κορμού, συστρέφεται γύρω από το σώμα και συγκρατείται από το αριστερό χέρι.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα, κοντά στο μικρό θέατρο της Αμβρακίας υπήρχε το ιερό της Αφροδίτης Αινειάδος και το μνημείο του Αινεία (Διονυσίου Αλικαρνασσέως, Ρωμαϊκή Αρχαιολογία 1.50).

Η λατρεία της Αφροδίτης Αινειάδος καθιερώθηκε από το βασιλιά Πύρρο και συνδέθηκε με τα μεγαλόπνοα επεκτατικά του σχέδια στην Ιταλία.

Το αγαλμάτιο βρίσκεται στην Αίθουσα Α του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.

Γενική επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ). Επιμέλεια: Ανθή Αγγέλη (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων).