Τι θα συμβεί στα μουσεία της Αθήνας μέσα στο 2014; Οι διευθυντές τεσσάρων από τα σημαντικότερα ελληνικά αρχαιολογικά μουσεία μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις δράσεις που ετοιμάζουν τη νέα χρονιά, η οποία προβλέπεται ιδιαίτερα πλούσια και ξεχωριστή.

Μουσείο Ακρόπολης

Τρεις κύριες δράσεις με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας σχεδιάζει το Μουσείο της Ακρόπολης για το 2014. Η πρώτη –και βασικότερη– θα αφορά σε μια σειρά από νέες ψηφιακές εφαρμογές στην Αίθουσα του Παρθενώνα, όπου με την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της τρισδιάστατης σάρωσης, τα γλυπτά θα αποκατασταθούν όπως ήταν στην αρχαιότητα. «Είναι κάτι που ήδη έχουμε ξεκινήσει πειραματικά και τη νέα χρονιά πρόκειται να αναπτύξουμε στη ζωφόρο, στις μετόπες και στα αετώματα. Τα γλυπτά αυτά δεν ήταν στην αρχαιότητα όπως παρουσιάζονται σήμερα, αλλά είχαν και επίθετα χάλκινα τμήματα, όπως όπλα για τους πολεμιστές, χαλινάρια αλόγων ή στεφάνια στα κεφάλια των θεών. Με την ψηφιακή συμπλήρωσή τους, ο επισκέπτης θα αποκτά μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα της αυθεντικής όψης τους», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

Η δεύτερη αρχαιολογική δράση αφορά στην επέκταση της αποκατάστασης των χρωμάτων και σε άλλα αρχαία έργα που σώζουν μέρος του αυθεντικού χρωματισμού τους. Όπως πληροφόρησε ο καθηγητής, «σήμερα έχουν αποκατασταθεί τα χρώματα σε τουλάχιστον πέντε πρωτότυπα έργα. Τη νέα χρονιά θα αποκαταστήσουμε πολύ περισσότερα, καθώς στόχος μας είναι όπου υπάρχει χρώμα και δυνατότητα αναπαράστασης να προχωράμε σε αυτήν ώστε ο επισκέπτης να καταλαβαίνει καλύτερα την αυθεντική μορφή τους».

Τέλος, θα συνεχιστεί ο καθαρισμός των Καρυάτιδων, ενώ το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλα εκθέματα. Ένα από αυτά είναι το περίφημο άγαλμα της Πρόκνης, κόρης του βασιλιά της Αττικής Πανδίονα. Το γλυπτό, το οποίο παριστάνει την Πρόκνη τη δραματική στιγμή που αποφασίζει να σκοτώσει το γιο της Ίτυ για να τιμωρήσει τον άνδρα της, ήταν έργο του διάσημου γλύπτη Αλκαμένη και χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ. Το άγαλμα φέρει αρκετό ρύπο στην επιφάνειά του και θα καθαριστεί με την ίδια μέθοδο που έχει χρησιμοποιηθεί και στις Καρυάτιδες.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μεγάλη ποικιλία παρουσιάζει το πρόγραμμα του Μουσείου για το πρώτο εξάμηνο του 2014, περίοδο που η χώρα μας αναλαμβάνει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νέα χρονιά σηματοδοτείται με την παράταση της περιοδικής έκθεσης «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» ως τις 29 Ιουνίου 2014 λόγω της ελληνικής προεδρίας. «Η έκθεση, που είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οδήγησε σε αύξηση των εσόδων του μουσείου από 45% ως 81%», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Γεώργιος Κακαβάς.

Επίσης, θα υλοποιηθούν μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με αφορμή παγκόσμιες ή επετειακές ημέρες. Έτσι, την Κυριακή 6 Απριλίου 2014, θα δοθεί συναυλία από τη μικτή ευρωπαϊκή χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ιλίου, που θα περιλαμβάνει χορωδιακά έργα a capella και με συνοδεία πιάνου από το χορωδιακό ρεπερτόριο του 16ου αιώνα έως σήμερα (διευθυντής χορωδίας: Αντώνης Παλάσκας). Η εκδήλωση γίνεται για τα 125 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εντάσσεται στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων, που φέτος πέφτει Μεγάλη Παρασκευή (18 Απριλίου 2014).

Στις 11 Μαΐου 2014, το Παραμύθι της Κυριακής, για παιδιά από 4 έως 11 ετών, θα είναι αφιερωμένο στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για τη Μητέρα (8 Μαΐου) ενώ στις 17 Μαΐου 2014 (Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων) θα δοθεί μουσική παράσταση με πιάνο, ορχήστρα, χορωδία και μονωδούς στον κήπο του Μουσείου (συνθέτης: Αλέξανδρος Χαχάλης). Στις 18 Μαΐου 2014, Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα στη μεγάλη αίθουσα του Βωμού, ενώ ο εαρινός κύκλος πρωινών συναυλιών στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μουσικής, θα κορυφωθεί στις 21 Ιουνίου 2014 με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής. Εκείνη την ημέρα θα δοθεί η μουσική παράσταση «”Αρμονία Ελληνίς”: τρεις χιλιετίες ελληνικής μουσικής παράδοσης» με ορχήστρα και χορωδία. Διευθυντής ορχήστρας: Κωνσταντίνος Πολίτης.

Νομισματικό Μουσείο

Για το πρώτο εξάμηνο του 2014 το Μουσείο σχεδιάζει τα παρακάτω:

Την ολοκλήρωση δύο περιοδικών εκθέσεων: «Η έννοια του χρόνου στην αρχαιότητα», που εγκαινιάστηκε στις 21 Οκτωβρίου 2013 και προβλέπεται να διαρκέσει έως τις 21 Ιανουαρίου 2014 και «Παντέχνου πυρός σέλας. Λαμπερές ιστορίες φωτιάς. Φωτιά και Νόμισμα – Αρχαιολογία και Φωτιά», που θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου 2014.

Την έναρξη τριών νέων περιοδικών εκθέσεων: Η έκθεση «Σπείρα. Αρχέγονες χαράξεις – σύγχρονες ερμηνείες», που προγραμματίζεται να διαρκέσει από τις 20 Φεβρουαρίου 2014 έως τις 20 Ιουνίου 2014, θα περιλαμβάνει σύγχρονα έργα του καλλιτέχνη Τάκη Στεφάνου σε εικαστικό διάλογο με έργα τέχνης από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τον 20ό αιώνα. «Μoney in Latvia: from Amber until Euro» («Χρήμα στη Λετονία: από το Κεχριμπάρι στο Ευρώ») ονομάζεται η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Λετονίας στην Ελλάδα και η οποία θα διαρκέσει από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο του 2014. Τέλος, τον Μάρτιο του 2014, προγραμματίζεται περιοδική έκθεση με θέμα «Νομίσματα του βασιλείου της Βακτρίας» σε συνεργασία με την Alpha Bank.

Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται στις 9 Φεβρουαρίου 2014 η περιοδική έκθεση «Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία – Leaving a mark on History. Treasures from Greek Museums», που συνδιοργανώνει το Νομισματικό και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σόφιας στη Βουλγαρία.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ετοιμάζει τρεις νέες εκθέσεις στην Ελλάδα και μία στο εξωτερικό. «Μπορεί να υπάρξει και κάποιος απρόσμενος επισκέπτης, όπως συνέβη με την Αθηνά από το Αρέτσο», πληροφόρησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, αναφερόμενος στο εξαιρετικό χάλκινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας που φιλοξενήθηκε στο ελληνικό μουσείο το 2010. «Αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή μεταξύ της έκθεσης “Ιδανικές ‘μορφές’ κι αγαπημένες – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη”, που θα ολοκληρωθεί τέλη Μαρτίου 2014 και εκείνης για την “Υγεία” που θα ξεκινήσει από Σεπτέμβριο», εξήγησε ο κ. Σταμπολίδης, αναφερόμενος στην έκθεση «Ίασις: Υγεία, Ασθένεια, Θεραπεία στην αρχαιότητα από τον Όμηρο ως τον Γαληνό». Πρόκειται για το δεύτερο θέμα της τριλογίας, που ξεκίνησε με την έκθεση «Έρως: από τη Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη Αρχαιότητα» και θα ολοκληρωθεί με το «Επέκεινα», την έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ωνάση της Νέας Υόρκης.

Τέλος, συμμετέχοντας στις σπονδυλωτές δράσεις που διοργανώνει το ΥΠΠΟΑ με αφορμή το Έτος Ελ Γκρέκο (2014) και τα 400 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου, το μουσείο θα πραγματοποιήσει την έκθεση «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου». Η ναυμαχία, από τις σημαντικότερες στην παγκόσμια ιστορία, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Κρητικό καλλιτέχνη, ενώ σε αυτήν συμμετείχε και ο αδελφός του Μανούσος Θεοτοκόπουλος.