Αγωνιώδη έκκληση στον πρωθυπουργό της Ελλάδας να προστατεύσει την εκπαίδευση των ξεναγών απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών. Το κείμενο της έκκλησης έχει ως εξής:

«O Πρωθυπουργός της Ελλάδας κος Αντώνης Σαμαράς και η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, εδώ και πολύ καιρό έχουν ξεκινήσει πόλεμο υποβάθμισης των επαγγελματιών διπλωματούχων ξεναγών, τροποποιώντας επανειλημμένα την ελληνική νομοθεσία περί ξεναγών.

»Προφανώς δεν τους ενδιαφέρει αν οι ξεναγοί της χώρας λαμβάνουν τη σωστή εκπαίδευση και τα κίνητρα, για να μπορούν να μεταδώσουν τις υψηλών προδιαγραφών ξεναγικές υπηρεσίες που προσφέρουν εδώ και δεκαετίες στους επισκέπτες της Ελλάδας.

»Οι πόρτες των κρατικών σχολών Ξεναγών από το 2010 παραμένουν κλειστές, με υπαιτιότητα του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ οι υποψήφιοι που μετείχαν στις απαραίτητες εισαγωγικές εξετάσεις παραμένουν όμηροι, περιμένοντας να σπουδάσουν αυτό το οποίο επέλεξαν, ώστε να γίνουν επαγγελματίες ξεναγοί.

»Το επόμενο, καλά μελετημένο χτύπημα της κυβέρνησης απέναντι στον τουρισμό και στην πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας είναι η μείωση της διάρκειας εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών εκδρομών των κρατικών επαγγελματικών σχολών Ξεναγών.

»Το τελειωτικό χτύπημα θα είναι η παράδοση των σχολών ξεναγών σε συγκεκριμένες ιδιωτικές σχολές, όπου βέβαια δε θα μπορεί να υπάρχει κανένας έλεγχος ποιότητας των σπουδών, εκπαιδευτών και εξεταστών.

»Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σωματείων Ξεναγών (FEG), καθώς και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σωματείων Ξεναγών (WFTGA) και τα μέλη τους, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ), έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

»Θεωρούν την υψηλή εκπαίδευση των διπλωματούχων ξεναγών τμήμα της τουριστικής πολιτικής μιας χώρας ή μιας περιοχής και για το λόγο αυτό υποστηρίζουν τη σημαντικότητά της. Έχουν όλοι παροτρύνει την ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη πολιτική της απέναντι στο επάγγελμα και την εκπαίδευση του ξεναγού, η οποία, όπως δρομολογείται, θα έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στη προστασία του καταναλωτή και τουρίστα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά –όπως υπαγορεύουν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης– και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

»Οι κρατικές σχολές ξεναγών της Ελλάδας αναγνωρίστηκαν το 1996, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ανάπτυξης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (CEDEFOP), ως σχολές-πρότυπο της εκπαίδευσης των ξεναγών πανευρωπαϊκά, συνιστώντας την εξαγωγή της τεχνογνωσίας τους και σε άλλες χώρες.

»Ταχύρρυθμα σεμινάρια, που οργανώνονται από την ελληνική κυβέρνηση ή περικοπές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας, είναι σαφέστατα ανεπαρκή για να αναπληρώσουν την εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση και συγκεκριμένη εκπαίδευση που απαιτείται και που μέχρι τώρα ελάμβαναν οι διπλωματούχοι ξεναγοί στην Ελλάδα».

Όποιος θέλει να υπογράψει την έκκληση, μπορεί να επισκεφθεί την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://secure.avaaz.org/en/petition/Greek_Prime_Minister_Mr_Samaras_Save_tourist_guide_training_in_Greece/?copy