«Η θέση των ανδρών και των γυναικών στη Νεοανακτορική εικονογραφία» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει ο Matthew Haysom (Επιμελητής, Κνωσός, Βρετανική Σχολή Αθηνών), στο πλαίσιο του Μινωικού Σεμιναρίου, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013, στις 18.30, στο κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22, Αθήνα).

Όπως αναφέρεται στην περίληψη της ανακοίνωσης: «Ο τρόπος με τον οποίο μια κοινωνία κατασκευάζει τους ρόλους των ανδρών και των γυναικών είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της, καθώς αποτελεί τη βάση πολλών άλλων κοινωνικών σχέσεων. Τα σχετικά με αυτό το θέμα ερωτήματα αποκτούν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περίπτωση της Μινωικής Κρήτης, καθώς οι πρωτεργάτες των Μινωικών μελετών επισήμαναν ότι στη Μινωική εικονογραφία οι γυναίκες φαίνεται να κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση.

»Γενικά η διερεύνηση των ρόλων των ανδρών και των γυναικών έχει αποδειχθεί σε διάφορους τομείς (όπως αυτοί της ανθρωπολογίας, της ιστορίας και των κλασικών σπουδών) ένα πολύτιμο εργαλείο για μια δομική ανάλυση που στόχο της έχει να διελευκάνει τη θεώρηση μιας κοινωνίας για τον εαυτό της και τον κόσμο. Πολλές μελέτες με θέμα τη θέση των ανδρών και των γυναικών στη μινωική κοινωνία αντλούν το υλικό τους από όλο τον Αιγαιακό κόσμο και από διάφορες περιόδους, ενώ άλλες μελέτες περιορίζονται σε μεμονωμένες πλευρές του φαινομένου, όπως η ενδυμασία των γυναικών, τα αντρικά κουρέματα ή οι τελετές μετάβασης.

»Η συνεχώς αυξανόμενη, όμως, κατανόηση της χρονολόγησης αντικειμένων όπως οι σφραγιδόλιθοι, σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της σημασίας των συμφραζομένων, καθώς και η δημοσίευση συγκεντρωτικών καταλόγων, όπως η σειρά των τόμων CMS, σημαίνει ότι τώρα πια είναι δυνατό να εξετάσουμε αυτά τα ζητήματα με έναν πιο ολιστικό τρόπο, και σε μια πιο συγκεκριμένη χρονολογική και τοπογραφική βάση.

»Αυτή η ομιλία σκοπεύει να παρουσιάσει την εικόνα που προκύπτει αν περιοριστούμε στο υλικό από τη Νεοανακτορική Κρήτη, λαμβάνοντας υπόψη όλη την ποικιλία του εικονογραφικού υλικού, από τις σφραγίδες μέχρι τις τοιχογραφίες. Θα αποτελέσει τη βάση με την οποία θα μπορούσε να συγκριθεί το υλικό από άλλες περιόδους και περιοχές».

Το σεμινάριο θα δοθεί στα αγγλικά.